nieuws

Dijsselbloem wil dat namen zwakke verzekeraars gemeld worden

Archief

Dijsselbloem wil dat namen zwakke verzekeraars gemeld worden

Bij nieuwe stresstesten moeten de namen van verzekeraars die te weinig kapitaal blijken te hebben, bekend worden gemaakt, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Dijsselbloem zie dat dinsdag in een gesprek met RTL Z. Hij reageerde op het nieuws dat bij een recente Europese stresstest Nederlandse verzekeraars een onvoldoende hebben gehaald. Om welke partijen het gaat of zelfs om hoeveel, is niet bekendgemaakt. Dijsselbloem zelf kent de namen ook niet, zei hij op RTL Z.

Solide
“In de toekomst moet daar transparantie over zijn”, aldus de minister. “Zodat de consumenten weten of ze bij een solide instelling zitten.”
Hij ziet het noemen van namen ook als een drukmiddel voor verzekeraars om hun best te doen.

Dijsselbloems partijgenoot (PvdA) Henk Nijboer vroeg in de Tweede Kamer dinsdagmiddag vergeefs om de namen van de gezakte verzekeraars. Het Kamerlid stelde dat mensen met een pensioenverzekering bang kunnen worden voor hun toekomstige uitkering, als ze niet weten hoe hun verzekeraar gescoord heeft.

Vrijwillig
Dijsselbloem zei dat deelname aan deze Europese stresstest vrijwillig was. Het was de eerste keer dat verzekeraars de maat werd genomen volgens nieuwe Europese normen (Solvency II) die pas over enkele jaren ingaan. Bij de test van banken, ruim een maand geleden, werden wel namen genoemd, maar die test was niet vrijwillig.

De minister zei transparantie over uitkomsten van toekomstige testen in de financiële sector te bespreken met toezichthouders DNB en AFM.

Reageer op dit artikel