nieuws

‘Verzekeraars zijn echt anders dan banken’

Archief

Insurance Europe, de Europese koepelorganisatie van (her)verzekeraars, heeft een rapport geschreven waaruit duidelijk moet blijken dat verzekeraars uit ander hout zijn gesneden dan banken. En dat verzekeraars daarmee een andere behandeling qua toezicht en kapitaalseisen vragen dan banken.

‘Verzekeraars zijn echt anders dan banken’

Na de crisis van 2007/2008, die volgens Insurance Europe, vooral een bankencrisis was, kwam er sterke druk van de overheden om de problemen hard aan te pakken. Men wilde meer solide financiële markten en dat streven werd ook ondersteund door de verzekeraars.

Maar een verontrustende trend is momenteel gaande, meldt Insurance Europe in een rapport over de verschillen tussen banken en verzekeraars. “Veel van de reguleringsinitiatieven die gericht waren op de banken, worden nu zonder veel rekening te houden met de verschillen, van toepassing verklaard op verzekeraars. Ook al zijn de business modellen van de twee sectoren totaal anders.”

Banken en verzekeraars spelen verschillende rollen in de economie, schrijven de Europese verzekeraars. De kernactiviteit van verzekeraars is risicoverdeling en risicoberekening. Terwijl de kernactiviteit van banken het aantrekken van deposito’s en het uitlenen van kapitaal is. Daarmee is de balans van verzekeraars economisch stabiel en erg op de lange termijn gericht.” Bij banken is het allemaal meer korte termijn, willen de verzekeraars maar zeggen en zijn de risico’s heel anders.

Ze spelen ook verschillende rollen in de economie. Zo is er ook geen Centrale Verzekeraar nodig, zoals er kennelijk wel een Centrale Bank nodig is, schrijven de verzekeraars. De risico’s van verzekeraars zijn gewoon minder groot dan die bij banken.
Daarom is de veronderstelling dat de regulering die goed is voor banken ook goed is voor verzekeraars gewoon niet waar, zeggen de verzekeraars.

Het hele rapport is hier in te zien.

Reageer op dit artikel