nieuws

ING schrapt 1.700 banen

Archief

Na ABN Amro gaat ook ING stevig snijden in het aantal personeelsleden in ons land. Tussen nu en 2017 verdwijnen er 1.700 fulltime arbeidsplaatsen. Bovendien wordt afscheid genomen van nog eens ruim 1.000 externe medewerkers. Dat gaat vanaf 2018 jaarlijks € 270 mln aan besparingen opleveren.

ING schrapt 1.700 banen

ING heeft voor de nieuwe reorganisatie een voorziening getroffen van € 320 mln. Daarnaast wordt € 200 mln geïnvesteerd voor het verbeteren van de ICT-systemen en processen. Daarmee moet ‘de klantervaring’ verder worden verbeterd. De digitale bankierfuncties zullen worden uitgebreid en tegelijkertijd wil de bank de adviesfunctie van de lokale kantoren versterken. “In de huidige digitale wereld is verandering een constante factor. Klanten gebruiken verschillende kanalen om hun bankzaken te regelen. Ze verwachten te kunnen bankieren op de manier die zij willen, wanneer zij willen en op een consistente, betrouwbare, duidelijke en makkelijke manier.  In deze omgeving moeten we onze dienstverlening continu verbeteren. We creëren een consistente klantervaring door onze servicekanalen in Nederland te integreren en een substantiële investering te doen om onze IT-systemen te vereenvoudigen en te verbeteren”, zegt ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers.

ICT standaardiseren
Nu worden nog verschillende systemen gebruikt voor de mobiele app, de website, het callcenter en de bankkantoren. “Als gevolg daarvan is niet alle klantinformatie real-time beschikbaar in alle kanalen.” Door de ICT te standaardiseren en meer in te richten voor gebruik via diverse kanalen denkt Hamers klanten een betere en naadloze dienstverlening te kunnen bieden. “Daarnaast zal ING blijven investeren in de lokale adviesfunctie door de kennis die aanwezig is in kantoren beter toegankelijk te maken via ING’s andere servicekanalen.”

Er verdwijnen vooral banen op het hoofdkantoor, op administratieve afdelingen, in callcenters en op ICT-afdelingen. “Daarnaast zal het aantal voltijd arbeidsplaatsen die worden vervuld door externe dienstverleners met circa 1.075 worden verminderd.”

Bij ABN Amro verdwijnen de komende vier jaar tot 1.000 banen, zo werd vorige week bekend. Zeker 100 kantoren gaan dicht. Of ING lokale vestigingen gaat sluiten, is niet bekend.

Banenrover
Vakbond FNV wil dat de bank de nadruk gaat leggen op het herscholen en intern herplaatsen van eigen medewerkers. “Circa 18% van het vaste personeel verliest zijn baan. De digitalisering is binnen de financiële instellingen banenrover nummer 1 aan het worden. Het trainen, her- en bijscholen van medewerkers moet dus topprioriteit worden.”

Reageer op dit artikel