nieuws

Independer: ‘Vrije zorgkeuze wordt steeds duurder’

Archief

VGZ maakte vandaag als eerste van de vier grote zorgverzekeraars bekend dat het de premie van naturaverzekeringen gaat verhogen met 12 euro per maand, een stijging van 12,5%. Het gaat hierbij om naturapolissen met verplicht eigen risico, de meest gebruikte zorgverzekering. VGZ verhoogt de premie voor de restitutiepolis met volledige vrije zorgkeuze zelfs met 14%. Met de bekendmaking van VGZ, dat een marktaandeel van 25% heeft, verwacht Independer dat de andere zorgverzekeraars hun huidige premies ook flink zullen verhogen. Echte keuzevrijheid van zorg wordt hierdoor steeds duurder, zegt Independer.

Independer: ‘Vrije zorgkeuze wordt steeds duurder’

Minister Schippers gaf in september al aan dat de premies maandelijks met bijna 10 euro zouden stijgen, door de hervorming van de langdurige zorg. Door de maatschappelijke discussie die hierop volgde kwamen zorgverzekeraars onder vuur te liggen vanwege hun financiële reserves van vele miljarden. Zorgverzekeraar DSW – die traditioneel als eerste haar premies bekend maakt – besloot komend jaar de premie niet te verhogen, door een groter deel van haar reserves in te zetten.

Het besluit van VGZ om de premie voor de basisverzekering met 12,5% te verhogen gaat verder dan de kabinetsvoorspellingen. Bij UMC daarentegen, een label van VGZ, stijgt de basisverzekering komend jaar met maar liefst 16%. Hiermee is het verschil in premiestijging dit jaar historisch groot, meldt Independer.

Aanslag
Ruud Martens, Algemeen Directeur van Independer: “De forse verhogingen van de zorgpremie betekenen een flinke aanslag op de portemonnee van de consument. De verhogingen spelen in op een trend die al langer gaande is; prijsverschillen tussen de verschillende type polissen worden steeds groter. Vrije zorgkeuze (restitutie) is bij grote zorgverzekeraars de laatste jaren steeds duurder geworden ten opzichte van de naturaverzekeringen. Dit verleidt mensen om sneller te kiezen voor een verzekering waarbij zij geen volledige vrijheid van zorgkeuze meer hebben. Verzekeraars hebben met de premieverschillen duidelijk de keuze gemaakt om restitutiepolissen – waarbij alle basiszorg overal gedekt is – steeds minder aantrekkelijk te maken voor hun klanten.”

Fikse verhogingen
Independer verwacht dat de andere grote zorgverzekeraars binnen enkele dagen fikse verhogingen zullen aankondigen. Door de relatief lage premie van budgetpolissen zullen meer mensen hiervoor gaan kiezen. Budgetverzekeringen sluiten dekking bij een groot aantal ziekenhuizen uit. Ook verwacht Independer dat het prijsverschil tussen deze budgetpolissen en de polissen met volledige keuzevrijheid steeds groter zal worden.

Een overzicht van de ontwikkeling van de kosten staat hier.

Reageer op dit artikel