nieuws

IG&H: Verkoop hypotheken trekt sterk aan

Archief

In het derde kwartaal van dit jaar zijn de meeste hypotheken sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 verkocht. Volgens nieuwe cijfers van het adviesbureau IG&H Consulting, die vandaag in het FD staan, werden 47.000 nieuwe hypotheken afgesloten.

IG&H: Verkoop hypotheken trekt sterk aan

Vergeleken met het derde kwartaal in 2013 is dit een stijging van 35%. Op kwartaalbasis kwam de stijging uit op 11%. Ondanks deze verdere toename ligt het aantal verkochte nieuwe hypotheken volgens IG&H nog wel 10.000 tot 20.000 af van het niveau van vóór de crisis.

Voor het eerst sinds begin 2011 is de gemiddelde hypotheeksom weer gestegen op jaarbasis, naar bijna € 217.000. De hypotheekomzet kwam in het derde kwartaal uit op €12,2 mrd en was daarmee het op een na beste kwartaal in de afgelopen twee jaar.

IG&H verwacht dat de hypotheekomzet in 2014 aanzienlijk hoger uitkomt dan de € 36,6 mrd van vorig jaar. In de eerste negen maanden van dit jaar is de omzet al uitgekomen op € 32,2 mrd. ‘Aangezien het vierde kwartaal traditiegetrouw het beste kwartaal in een jaar is, zal de totale hypotheekomzet in 2014 fors hoger uitkomen.’

Van de banken heeft ABN Amro in het derde kwartaal de grootste sprong gemaakt in de top tien van hypotheekverstrekkers. De bank klom van plaats vier naar twee. ING Bank is twee plaatsen gezakt (van twee naar vier).

Rabobank bleef de grootste verstrekker van hypotheken.

Reageer op dit artikel