nieuws

‘Dit systeem is failliet’

Archief

Ab Flipse, een van de eerste financieel adviseurs die begon met het teruggeven van provisie aan klanten, heeft zijn AFM-vergunning ingeleverd. “Het toezicht is doorgeschoten”, vertelt hij vandaag in De Telegraaf.

‘Dit systeem is failliet’

In 1999 richtte Flipse de stichting Toezichthoudend Nederland op om de falende zelfregulering van de sector aan de kaak te stellen. Later werd hij voorzitter van de vereniging Woekerpolis.nl. Inmiddels heeft hij zijn portefeuille van 700 klanten verkocht en de AFM gevraagd zijn vergunning in te trekken. “Ik ben er klaar mee. Ik doe niet meer mee met die poppenkast. Het toezicht is te complex, te duur en het werkt niet.” Strengere eisen aan opleiding en vastlegging helpen de klant niet, is de overtuiging van Flipse. “Die betaalt uiteindelijk de rekening van dat overbodige werk.”
Met adviseren is Flipse echter nog niet klaar: “Het is alleen geen advies in de zin van de Wft.” Met adviseren wordt vaak bemiddelen bedoeld, licht hij toe. “Dat doe ik dus niet meer. Mijn klanten betalen mij per uur voor advies en als ze een bepaald product willen, dan verwijs ik ze naar iemand anders of ik vertel ze hoe ze het zelf kunnen regelen.” Dat model heeft volgens hem de toekomst, want “dit systeem is failliet”.

Reageer op dit artikel