nieuws

‘Alleen ASR is nu nog over om Reaal te kopen’

Archief

Aegon haakte al eerder af. En gisteren ook Delta Lloyd. SNS Reaal meldde eerder dat er een waslijst aan belangstellenden was voor de overname van verzekeringsdochter Reaal. Maar nu het stof opgetrokken is lijkt er nog maar één serieuze kandidaat over: ASR dat ook in staatshanden is. Het FD maakt vandaag de balans op.

‘Alleen ASR is nu nog over om Reaal te kopen’

Volgens de krant heeft iedereen wel naar Reaal gekeken, maar weet ook iedereen dat de markt in Nederland krimpt. Dus veel groei om de gemaakte kosten terug te verdienen is er niet. En daarbij komt dat Reaal het erg lastig heeft momenteel.

Cijfers die de verzekeraar gisteren presenteerde bevestigen dat nog eens.

De solvabiliteit, nodig om financiële klappen op te vangen, is bij Reaal met 156% extreem laag. De eerste staatssteun aan SNS Reaal was vooral bedoeld omdat de verzekeraar onder de 165% dreigde te komen.

Bij zulke lage percentages dwingt DNB de verzekeraar te beleggen in extreem veilige (staats-)obligaties, en die leveren nauwelijks iets op. Het vermogen van Reaal bedraagt een kleine € 2,5 mrd. Om de solvabiliteit enigszins op een veilig niveau te krijgen, moet er minstens een half miljard bij.

En dan speelt er ook nog het probleem van de woekerpolis. Reaal kreeg afgelopen week al de wind van voren toen Woekerpolis.nl een zaak aanspande en EenVandaag de verzekeraars van fraude beschuldigde. Daarnaast heeft afgelopen week  de Beleggersvereniging VEB de Ondernemingskamer verzocht om een onderzoek in te stellen naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal in de jaren voordat de staat moest inspringen.

Er zijn nu volgens het FD twee kandidaten over om als partner van ASR te fungeren bij de aankoop van Reaal. Het gaat om een consortium van durfinvesteerders CVC en Swiss Re, de Zwitserse herverzekeraar. De andere partij is Apollo, ook een private-equityfonds, maar groter dan CVC.

CVC is veel meer dan Apollo een bekende in Nederland. Het was onder meer eigenaar van supermarktketen C1000.

De verwachting is dat Financiën binnenkort besluit welke partner ASR krijgt.

Reageer op dit artikel