nieuws

Toezichthouders Van Vroonhoven en Kellermann: ‘Hoeveel nieuw bloed zit er nu echt in de financiële sector?’

Archief

In het FD vandaag een verhaal over de cultuur in de financiële sector. Merel van Vroonhoven van de AFM en Joanne Kellermann van DNB zijn positief over de veranderingen, maar ook kritisch. “Van hoog tot laag zijn bankiers en verzekeraars bereid te veranderen”, signaleren ze. “Maar er is ook meer reflectie nodig.”

Toezichthouders Van Vroonhoven en Kellermann: ‘Hoeveel nieuw bloed zit er nu echt in de financiële sector?’

De aanleiding voor het gesprek in het FD is een rapport dat overigens deze zomer al verscheen en waarover DNB ook al berichtte. Zo was Marco Keim van Aegon een van de ondervraagden.

Het goede nieuws: de tijd dat financiële instellingen alleen aan hun aandeelhouders dachten is voorbij. Maar of banken en verzekeringsbedrijven de mooie plannen om hun gedrag te veranderen ook volledig zullen uitvoeren, daarover hebben de onderzoekers meer bedenkingen.

Positief verrast
Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM, zegt tegen de krant dat ze positief verrast was door wat ze zag tijdens het onderzoek. “Ik heb zelf vijf jaar geleden in deze sector gewerkt, en alleen al het feit dat je vrijwillig aan dit onderzoek meedoet, dat je je laat beoordelen, dat was in mijn tijd ondenkbaar”, aldus Van Vroonhoven die tot 2007 werkte bij Nationale-Nederlanden.

Andere koers
Uit het onderzoek ‘Verandervermogen in de financiële sector’ komt het beeld naar voren van een sector die echt wel een andere koers wil varen. Werknemers zien het belang van eenvoudigere producten die beter aansluiten bij de belangen van de klant, en praten daar positief over. De top weet het gevoel van urgentie rond dit soort veranderingen goed over te brengen op de lagen eronder.

Kritisch
Toch zijn Kellermann en Van Vroonhoven kritisch. De AFM-baas zegt: “De wil is er. De bereidheid te veranderen ook. Maar de implementatie blijft vaak een afvinklijst, in plaats van dat ze zich afvragen welk ander gedrag er hoort bij de nieuwe koers’”.

Kellermann: “De reacties waren positief, men zei: dit helpt ons. De grote rode draad in ons onderzoek is dat er meer reflectie nodig is op veranderprojecten. Want er worden projecten opgestart, maar daarna blikt niemand meer terug.”

Voor een blijvende verandering van de cultuur is ook een ander type manager nodig, vinden Kellerman en Van Vroonhoven in het FD. Het is nu te veel een monocultuur.

Tegenvallen
Het nieuwe type leidinggevende komen de twee toezichthouders nog te weinig tegen. “Hoeveel nieuw bloed zit er nu echt in de financiële sector? Ik vind het tegenvallen”, zegt Van Vroonhoven.

Reageer op dit artikel