nieuws

‘Inval door AFM zou eerst door rechter moeten worden getoetst’

Archief

Een inval door een toezichthouder, zoals de AFM, kan voor een bedrijf zo ingrijpend zijn dat die inval van tevoren getoetst moet worden door een rechter. Dit adviseren onderzoekers in een rapport dat donderdag is aangeboden aan de Raad voor de Rechtspraak, meldt het FD.

‘Inval door AFM zou eerst door rechter moeten worden getoetst’

In een rapport met de titel ‘Adequate rechtsbescherming bij grondrechtenbeperkend overheidsingrijpen’ concluderen zes onderzoekers dat er sprake is van een wildgroei van toezichthouders die mogen handhaven én straffen. Dat zorgt voor problemen met het zwijgrecht.

Zwijgen
“In het strafrecht krijgt een verdachte de cautie, dat betekent dat hij het recht krijgt om te zwijgen. In het bestuursrecht is dat niet zo. Als je zwijgt, wordt dat beschouwd als een strafbaar feit”, zegt Rogier Stijnen, een van de auteurs van het rapport.

Verklaring
Als voorbeeld noemt hij een onderzoek van de AFM. Die houdt toezicht en verricht controles maar kan daarna ook boetes opleggen. “Leg je in het kader van dat toezicht of de controle een verklaring af, dan kan mede op grond van die verklaring een boete worden opgelegd”, zegt Stijnen. Hoewel de hoogste rechters van de Hoge Raad en het College van beroep voor het bedrijfsleven zelf inmiddels hebben bepaald dat zo’n verklaring niet meer mag worden gebruikt voor oplegging van een boete, is dit in de wet nog steeds niet geregeld. “Dat moet eigenlijk snel worden geregeld”, vinden de auteurs van het rapport.

Binnenvallen
De AFM mag in het kader van een inlichtingenvordering een kantoor binnenvallen en om schriftelijke stukken vragen. Maar daar is geen bestuursrechtelijke bescherming voor, schrijven de onderzoekers. Met andere woorden: er is geen bestuursrechter die van tevoren kan toetsten of het verzoek van de AFM terecht is. Bij de ACM is dat wel wettelijk geregeld.

Reageer op dit artikel