nieuws

René Graafsma: ‘Ik ben het echt spuugzat’

Archief

Vanmorgen kwam het FD met het bericht dat René Graafsma van Claimexperts de samenwerking met andere claimsclubs zoekt. Om de druk op de verzekeraars te verhogen heeft hij het Financieel Verbond opgericht. Tijd voor een paar aanvullende vragen aan initiatiefnemer René Graafsma.

René Graafsma: ‘Ik ben het echt spuugzat’

In hoeverre gaat het lukken om jouw Claimexperts, Ab Flipse van Woekerpolis.nl, Pieter Lijesen van Woekerpolisproces en Bert Jan Tiesinga van Wakkerpolis in één club te krijgen?

Rene Graafsma: “Het is al een Financieel Verbond als één van hen er in stapt. Ik zeg nu steeds dat het meer dan een initiatief is en ik denk dat het echt wel rond komt. We werken nu al samen met Pieter Lijesen en verwijzen woekerpolishouders naar elkaar door. Met Bert Jan Tiesinga doen we ook al zaken. Dus die contacten zijn er al en hebben de bodem gelegd voor verdere samenwerking. Ab Flipse heeft te maken met een vereniging en heeft leden, die moeten eerst geconsulteerd worden. Dat heeft meer tijd nodig.”

Onze eerste reactie is dat het een heidens karwei wordt. Al die verschillende belangen, al die ego’s, al die partijen die hun eigen verdienmodel hebben…

“Als je een topteam wilt vormen, moet je de topmensen hebben. Dat zijn vaak rare mensen en per definitie sterke ego’s. Dat is een gegeven. Moeten we maar mee leren leven. Met een goede coach moet het kunnen. Het heeft ook iets onvermijdelijks om nu eindelijk eens te gaan samenwerken en de krachten te gaan bundelen. Waarom zouden we al die kosten voor procedures, advocaten en dagvaardingen individueel moeten dragen als we toch allemaal hetzelfde willen?”

Hoeveel mensen ga je vertegenwoordigen?

“Als je alle leden van mij, Ab, Pieter en Bert Jan, bij elkaar optelt kom je op 100.000 mensen. Ik ben ook in gesprek met andere claimorganisaties en dan zit je al snel op 150.000 leden die een front vormen. Dat is een krachtig geluid en leidt tot meer succes.”

Wat vinden de verzekeraars ervan?

“Ik sprak met Marco Keim van Aegon en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars en hij wil er van af. Hij wil deals sluiten, maar dan wel met kwijting van alle schuld. Hij wil het eindigen. Aan de andere kant hebben we in het gunstigste geval maximaal 150.000 leden en dat is op 4 miljoen gedupeerden nog niet veel. De verzekeraars staan los van de werkelijkheid en zullen niet geïmponeerd zijn door dat aantal. We moeten gewoon zorgen dat de druk door de politiek om tot een oplossing te komen gehandhaafd blijft. Daar werken we hard aan en het is beter als we dat met één stem doen.”

Heb je de verwachting dat het nu eindelijk eens opgelost gaat worden?

“Het is een drassig moeras waarin alle verzekeraars keer op keer in weg zinken als er geen oplossing komt. De mensen in het land zijn het zat, de verzekeraars zijn het zat, de politiek is het zat en ik ben het echt spuugzat. Iedere claimorganisatie die nu niet mee doet heeft wat uit te leggen aan zijn leden. Ik wil ook eindelijk eens leuke dingen doen en het dossier sluiten.”

Wanneer horen we of het lukt of niet?

“In oktober weten we dat wel.”

Tot slot: wat is het lastigst aan deze klus?

“De waarheid is dat het erg lastig is om al die grote ego’s in één teil te houden. Dat is het.”

Ab Flipse laat desgevraagd iets van die lastigheid zien. Op de vraag of hij warm loopt voor het initiatief, zegt hij: “Wij zijn al vanaf het voorjaar in gesprek met de meeste partijen die actief zijn met dit dossier. Soms in gezamenlijkheid, soms één op één. Er wordt dus min of meer al maanden samengewerkt, al heeft dit nog geen officiële status. Maar wat niet is, kan natuurlijk komen.”

Reageer op dit artikel