nieuws

Nieuw bedrijf Richting wil traditionele arbodienstverleners uitdagen

Archief

Gistermiddag lanceerden drie zorgondernemers in Den Haag een nieuw initiatief op het gebied van arbodienstverlening met de naam Richting. Hun inzet is een kortere en meer duurzame route van ziekte naar werk. Ze verwachten binnen drie weken ook de eerste contracten met “vooruitstrevende” zorg- en inkomensverzekeraars te sluiten.

Nieuw bedrijf Richting wil traditionele arbodienstverleners uitdagen

De wijze waarop zieke werknemers momenteel weer aan het werk worden geholpen, werkt niet, zegt Lars Scheurer, een van de oprichters van Richting. “Zieke werknemers komen te laat in beeld, en de aanpak is niet effectief. Wie gaat er vrijwillig naar een arbo dienst? Het is vooral dwang en het draait om procedures, regels en sancties. Heb je alle Poortwachterstappen gezet als werkgever? Dan is het in orde. Maar dat laatste klopt dus niet. Als je dat doet wordt er niemand beter van. De Arbodienst komt pas in actie als er iets aan de hand is, en de verzekeraar pas als er al schade is. Dat kan beter.” Hij zegt ook dat het imago van de arbodiensten buitengewoon slecht is.

Eén dak
Het nieuwe Richting wil het dus anders doen. Anders dan traditionele arbodienstverleners die ziekteverzuim beoordelen en begeleiden, wil Richting een integrale behandeling presenteren. Met de gehele keten van diagnose tot en met behandeling op maat onder één dak zegt Richting dat de verzuimperiode voor zieke werknemers met gemiddeld 20 procent verlaagd wordt in vergelijking met een traditioneel verzuimtraject. Dat betekent een besparing op verzuimkosten voor werkgevers. Plus het terugdringen van de schadelast voor (zorg- en inkomens)verzekeraars.

Verdeeldheid
Het nieuwe bedrijf start aan de vooravond van de presentatie van een SER-rapport over het functioneren van arbeid gerelateerde zorg in Nederland. Naar verwachting wordt dit advies van de SER in de komende dagen gepubliceerd en zal het vooral compromissen bevatten en weinig echte knopen doorhakken. Scheurer: “Er is grote verdeeldheid in de SER en eindeloze discussie. Veel Arbo-diensten willen vooral dat alles hetzelfde blijft”.

2,5 miljard
En volgens TNO is het wel nodig dat er nu eens iets verandert. Romy Steenbeek, onderzoeker bij TNO zei gisteren tijdens de presentatie van Richting: “Uit TNO-onderzoek blijkt dat de verzuimkosten per jaar € 12,6 miljard bedragen. Wij hebben advies uitgebracht aan de SER waarbij we een besparing voorzien van ongeveer € 2,5 miljard per jaar. Belangrijker nog is het streven naar meer effectiviteit voor meer tevredenheid bij ondernemers en werknemers. Zo kan er met name in de eerste zes weken van ziekteverzuim meer succes geboekt worden, blijkt uit ons onderzoek.”

Maat
En daar wil Richting dus zijn rol claimen. Door zieke werknemers vanaf de eerste verzuimdag een behandeling op maat te bieden. “Niet vanuit B-locaties met naargeestige wachtkamers, zoals de Arbodiensten momenteel doen, maar vanuit sportcentra waar gezondheid en bewegen centraal staan”, aldus Scheurer.

werk veilig

Stimulerende omgeving
Hij presenteert het als een commercial: “We leveren een prettige en stimulerende omgeving waar regisseurs, bedrijfsartsen en medici van verschillende disciplines onder één dak hulp bieden op weg naar herstel. In Breda is nu het eerste behandelcentrum actief. Naar verwachting zal Richting begin 2015 zo’n dertig behandelcentra in Nederland beschikbaar hebben.”

 

Op dit moment zijn er al 18 vestigingen in sportscholen van Pellikaan en Optisport. Met andere sportcentraketens worden nu gesprekken gevoerd.

Pijn
Scheurer: “Nu zie je vaak dat als iemand pijn in zijn rug heeft en niet kan werken, hij naar de fysiotherapeut gaat en die stelt een behandelplan op met vaste stappen. Elke week moet de cliënt terugkomen. Maar waarom kan het niet om de drie dagen? Dat versnelt het herstel enorm en scheelt veel loondoorbetalingsdagen en dus in kosten. Het helpt ook dat wij in tegenstelling tot de traditionele arbodienstverlener zieke werknemers ontvangen in een omgeving waarin ze letterlijk en figuurlijk direct in beweging komen. Op een tijdstip – overdag of ’s avonds – wanneer het hén uitkomt. Daarbij wordt na het vaststellen van de diagnose direct verwezen naar een behandeling op maat. Richting voert zowel regie op de beoordeling en begeleiding van de zieke medewerker als ook op de behandeling. Inmiddels hebben we bij de politiek, vakbeweging en veel ondernemers en verzekeraars interesse gewekt en afspraken kunnen maken over samenwerking.” Aldus Lars Scheurer, die samen met Marc Aelberts en Monique Billekens de nieuwe onderneming leidt.

Op de vraag met welke verzekeraars Richting samenwerkt, zegt Scheurer dat “er met een aantal vooruitstrevende verzekeraars binnen drie weken contracten worden gesloten.”

Reageer op dit artikel