nieuws

Innovatief idee moet aanrijdingen met groot wild voorkomen

Archief

Jaarlijks vinden er zo’n 5.500 aanrijdingen met herten, reeën en wilde zwijnen plaats. Natuurmonumenten zoekt naar een slimme oplossing en verzekeraars mogen meehelpen.

Innovatief idee moet aanrijdingen met groot wild voorkomen

Het genoemde aantal van 5.500 is overigens “een gecalculeerde schatting” van het Verbond van Verzekeraars. “De schatting is afgeleid van het aantal claims dat verzekeraars de afgelopen jaren binnen hebben gekregen”, legt Marly de Blaeij, beleidsadviseur Motorrijtuigen bij het Verbond uit. Cijfers voor dit jaar zijn nog niet bekend.

De schade door een aanrijding met groot wild wordt meestal vergoed. Voor mensen met een allrisk verzekering of WA beperkt casco in ieder geval, bij alleen een WA-verzekering niet. De Blaeij: “Wel geldt meestal een eigen risico.”

Natuur Innovatieprijs
Diverse partijen proberen iets te doen aan de aanrijdingen. Natuurmonumenten heeft er dit jaar zelfs de zogeheten Natuur Innovatieprijs voor uitgeschreven. Woordvoerder Marlous van ’t Pad Bosch: “Gebeuren er op een bepaalde plek veel ongelukken waarbij mensen schade oplopen, dan kijken we hoe die terug te dringen, bijvoorbeeld met rasters, hekken, verlaging van de snelheid of afschot. Maar misschien zijn er inmiddels – met alle nieuwe technieken – wel slimmere oplossingen om de situatie veiliger te maken. Dat hebben we nu aan onze achterban gevraagd.”

Als mogelijke innovatieve oplossing denkt Van ’t Pad Bosch aan apps of slimme inzet van het navigatiesysteem, waardoor automobilisten geattendeerd worden op aanwezigheid van de wilde dieren. “Maar hoe precies? Er is al veel bedacht, maar er zijn vast slimme koppen die ideeën hebben om het gedrag van mensen te beïnvloeden of bestaande techniek slim in te zetten. Niets is te gek.”

Inmiddels is de inschrijving gesloten en zijn er ruim zestig inzendingen waaruit eind september vijf genomineerden worden gekozen en het midden oktober tegen elkaar opnemen. De winnaar krijgt de Natuur Innovatieprijs.

Reageer op dit artikel