nieuws

BrightNL: Keuzevrijheid pensioen komt met individuele eigendomsrechten

Archief

Gisteren vond in Utrecht de eerste van vier bijeenkomsten in het kader van de Nationale Pensioendialoog plaats. In het bijzijn van staatsecretaris Klijnsma werd gedebatteerd over het thema keuzevrijheid binnen ons pensioenstelsel. Sjaak Zonneveld van BrightNL gaf aan dat echte keuzevrijheid onmogelijk is, zolang het probleem van collectieve eigendomsrechten niet wordt opgelost.

BrightNL: Keuzevrijheid pensioen komt met individuele eigendomsrechten

Zonneveld zei: “We zouden in Nederland überhaupt geen pensioenproblemen hoeven te hebben. Na Zwitserland hebben we immers het hoogste pensioenvermogen per hoofd van de bevolking ter wereld. Het enige échte probleem is dat er geen individuele eigendomsrechten zijn en pensioenpremies in een collectieve pot verdwijnen.
“Daardoor dreigt er een generatieconflict en daardoor is de keuzevrijheid waar we vandaag over praten, op veel aspecten niet te realiseren. Pas bij individuele eigendomsrechten wordt het mogelijk mensen te laten kiezen hoeveel pensioen ze willen opbouwen en bij welke uitvoerder ze dat willen laten doen. Tevens wordt het daardoor veel eenvoudiger pensioengeld in te zetten om bij voorbeeld onder water staande hypotheken af te lossen.”

Hier staat de officiële bijdrage van BrightNL aan de Nationale Pensioendialoog.

 

Reageer op dit artikel