nieuws

ASR geeft miljoenencollectie verzekeringsboeken in bruikleen

Archief

Verzekeraar ASR heeft een grote collectie historische boeken in bruikleen gegeven aan het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

De verzameling vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 3 mln Britse Pond.

De collectie bevat ca. 10.000 juridische, medische en actuariële boeken over (levens)verzekeringen vanaf de zestiende eeuw.  Een collectie natuurhistorische boeken is in bruikleen gegeven aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

Bij de collectie Duitse, Nederlandse, Franse en Engelse boeken zitten enkele unieke exemplaren, zoals een exemplaar van De Waerdye van Lyfrenten naer proportie van Losrenten, dat in 1671 door de toenmalige raadspensionaris Johan de Witt is geschreven.

De Witt, een jaar later met zijn broer Cornelis gelyncht door het Oranje gezinde gepeupel in Den Haag,  gebruikte voor het eerst kansrekening en sterftecijfers om de uitkering op lijfrenten vast te stellen en om de juiste prijs van risico’s in te schatten. Andere bijzondere werken uit de collectie zijn een rekenboek van schoolmeester Bartjens uit begin 1600 en een exemplaar van de eerste omvangrijke  tafels van gewone logaritmen van Ezechiel de Decker uit 1627.

Let op uw Einde
Grondlegger van de collectie was directeur Ingenegeren van de verzekeringsmaatschappij ‘Let op Uw Einde’, een van de rechtsvoorgangers van ASR. Hij begon in 1870 met het verzamelen van boeken op het gebied van levensverzekeringen. Bij de oprichting van de Levensverzekering Maatschappij Utrecht in 1883 kreeg de collectie daar ook een vaste plek in de bibliotheek van ‘De Utrecht’, die officieel opgericht werd op 6 augustus 1883.

Rolcontainers
Aan Daan Wentholt, woordvoerder van het huidige ASR de vraag waarom de verzekeraar in overheidshanden zo’n bijzondere collectie van de hand doet.

“De laatste jaren was de collectie grotendeels opgeslagen in rolcontainers”, aldus Wentholt. “Daarom hebben we de boeken ter beschikking gesteld aan het NEHA zodat ze voor onderzoek geraadpleegd kunnen worden.”

Voor wie is deze collectie interessant?

“Eigenlijk voor iedereen met belangstelling voor verzekeringen, variërend van historici tot actuarissen.”

Waarom is de waarde bepaald in Britse ponden; hadden jullie plannen om de collectie via een veiling te verkopen?

“We hebben de collectie een jaar of tien geleden laten taxeren door een Brits bedrijf. Niet met het doel om deze te verkopen. Formeel is de collectie ook nu nog steeds in ons bezit, al geldt de bruikleen voor onbepaalde tijd.”

Reageer op dit artikel