nieuws

VGZ: prijsverschil zorgverzekeringen lopen op

Archief

Het prijsverschil tussen de gewone zorgpolis en de goedkopere, selectieve variant loopt de komende jaren op tot enkele tientjes per maand. Dat zegt Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ in een Klink in de Volkskrant.

VGZ: prijsverschil zorgverzekeringen lopen op

Nu nog is het prijsverschil bij VGZ € 4. Maar volgens Klink wordt dat gat straks veel groter, vooral omdat de selectieve polis goedkoper wordt. Om dat te bereiken gaat VGZ vanaf volgend jaar strengere kwaliteitseisen opleggen aan ziekenhuizen. Het aantal complicaties en herstelbehandelingen gaat zo omlaag, verwacht de voormalig minister. Ziekenhuizen die bijvoorbeeld op een vergelijkbare populatie meer hersteloperaties nodig hebben of hogere doses dure medicijnen voorschrijven, krijgen geen contract meer. “In de zorg leidt hogere kwaliteit tot lagere kosten”, zegt Klink.

Kwaliteit als medicijn voor betere zorg tegen lagere kosten
Eind 2013  sprak de am:redactie al met Klink, in de aanloop naar zijn huidige rol bij VGZ, over kwaliteit versus de jaarlijkse groei van de zorgkosten. Toen zei hij: “De komende jaren staat de gehele zorgsector voor de uitdaging om de volumegroei van de zorg te beheersen, en tegelijkertijd de kwaliteit verder te verhogen.”

“Onze inschatting is dat € 4 tot € 8 miljard van de naar schatting € 30 miljard aan uitgaven in de curatieve zorg te besparen is, door kwaliteitsinitiatieven te stimuleren en in te voeren.” Dat vraagt van zorgaanbieders en zorgverzekeraars wel een andere manier van denken en organiseren, meent Klink. Zo zou een  specialist betaald moeten worden voor de tijd die nodig is om een patiënt voor te lichten over de voor- en nadelen van operaties en behandelingen, in plaats van de specialist alleen te betalen voor het aantal behandelingen dat hij uitvoert. Hierdoor kunnen samen met de patiënt goede afwegingen worden gemaakt, waardoor ongewenste behandelingen, onnodige doorverwijzingen en onderzoeken worden voorkomen. Een goede begeleiding van patiënten zal op den duur leiden tot lagere kosten”, aldus Klink.

Lees het het volledige interview met Ab Klink in AMplus 2013, nr. 13

Reageer op dit artikel