nieuws

NN raakt titel grootste levensverzekeraar kwijt aan Aegon

Archief

NN raakt titel grootste levensverzekeraar kwijt aan Aegon

Nationale-Nederlanden is niet langer de grootste levensverzekeraar van ons land. Die titel is vorig jaar overgenomen door Aegon, zo blijkt uit gegevens die toezichthouder DNB deze maand heeft gepubliceerd. De totale verzekeringsmarkt in ons land is in 2013 licht gegroeid, terwijl de winst van de gezamenlijke verzekeraars bijna is verdubbeld tot € 5,2 (2,7) mld.

De levenmarkt is in 2013 verder gekrompen en houdt nog een brutopremie-inkomen over van iets meer dan € 18 (19) mld. Aegon dankt de koppositie aan een sterke groei in het pensioenbedrijf. Daardoor komt het premievolume uit op € 3,4 mld. NN ziet de omzet in zowel het individuele als het collectieve bedrijf dalen en moet genoegen nemen met een omzet van € 3,2 mld. De afgelopen voorjaar deels naar de beurs gebrachte ING-dochter was bijna sinds mensenheugenis marktleider in Leven. Reaal blijft de nummer 3.

Meer winst
De levensverzekeraars hebben wel hun nettoresultaat fors opgekrikt en zijn daarmee grotendeels verantwoordelijk voor de branchebrede winstverdubbeling. Het nettoresultaat Leven stijgt van € 0,4 mld naar € 2,2 mld. En dat is weer te danken aan een sterke verbetering bij het van de Leven-troon gestoten NN, dat een verlies van ruim driekwart miljard weet om te zetten in een winst van ruim € 1 mld.

Ook Reaal, samen met NN in 2012 de meest verlieslatende levensverzekeraar, heeft in 2013 de resultaten van het levenbedrijf weer in de plus weten te krijgen. Het schadebedrijf heeft de winst vergroot tot € 2,9 (2,3) mld. De grote winstmakers zijn de ziektekostenverzekeraars. In de bescheiden deelmarkt voor natura-uitvaartverzekeringen loopt de winst terug tot € 0,3 (1,0) mld.

Premies Schade en Uitvaart
De schadeverzekeraars (inclusief Zorg) vergroten hun premievolume met € 1 mld tot ruim € 57 mld. CZ, Zilveren Kruis Achmea en VGZ blijven daar de grootste partijen met een premieomzet van meer dan € 5 mld. Bij de natura-uitvaartverzekeraars gaat de omzet naar € 115 (117) mln. In deze groep zitten niet de toonaangevende partijen Dela (omzet meer dan € 400 mln) en Monuta (meer dan € 100 mln): die hebben een vergunning als levensverzekeraar.

Een overzicht van de Nederlandse verzekeringsmarkt verschijnt later dit jaar in het am: Jaarboek, met uitgebreide analyses van de verschillende deelmarkten.

Reageer op dit artikel