nieuws

Niek Hoek van Delta Lloyd: ‘We lopen voor op de andere verzekeraars’

Archief

Vanochtend presenteerde Niek Hoek van Delta Lloyd de cijfers over de eerste helft van 2014. Hij is bezig aan zijn laatste periode bij de verzekeraar. Mei 2015 neemt hij afscheid. We belden met hem en legden hem acht vragen voor.

Niek Hoek van Delta Lloyd: ‘We lopen voor op de andere verzekeraars’

1. Bent u tevreden met de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar?

“Zeer tevreden. Als je echt in de cijfers duikt zie je dat we 280 miljoen IFRS-winst maken. We zijn de enige verzekeraar in Europa die zijn IFRS-resultaten op marktwaarde bepaalt. En we hebben 2,75 miljard toegevoegd aan onze technische voorzieningen. En dan halen we dus toch nog 280 miljoen IFRS-resultaat. Dat is gewoon heel goed. Ik ben ook heel tevreden dat we in leven en pensioen absoluut marktleider zijn met grote voorsprong op de concurrentie. En dat we goede marges maken op die producten. We sluiten veel doorlopende premies. Ook de klanttevredenheid is goed. Als je naar Delta Lloyd, Ohra en ABN Amro verzekeringen kijkt zitten we op een 8-. De scores van de AFM zijn wat zuiniger, maar ook daar scoren we een 7+.”

2. Mij valt op dat jullie jullie leven-operatie het kennelijk nog wel goed doet. Doorlopende premies en eenmalige stortingen zijn samen met 20% gegroeid in de eerste helft van 2014. En dat terwijl iedereen zo klaagt over dat leven-stuk…

“Wij hebben in de Nederlandse markt het sterkste distributiemodel. Delta Lloyd Leven en Pensioen gaat via het intermediair én groot zakelijk direct. Dan hebben we ABN Amro Verzekeringen, Erasmus en Ohra. En eigenlijk komt dat allemaal uit één gestroomlijnd Leven-bedrijf. We hebben veel geïnvesteerd in automatisering, nieuwe producten en we hebben de kosten enorm verlaagd. Het resultaat dat we nu zien is het gevolg van jaren hard werken. Ik denk dat we daar echt ver voorop lopen op onze concurrenten. Je ziet wel dat ze nu allemaal hetzelfde pad in slaan. Je doet het alleen niet van de ene op de andere dag. Het kost veel tijd en moeite.”

3. Gisteren publiceerde NN zijn halfjaarcijfers en daar lijkt het in Nederland vooral te draaien om kosten, kosten, kosten. Er wordt flink gesneden om concurrerend te zijn. Moet er bij Delta Lloyd nog wat gebeuren? U heeft uw operationele kosten met slechts 3% verlaagd in de eerste helft van 2014.

“Wij hebben als Delta Lloyd de kosten al teruggebracht van 1125 miljoen op het hoogste punt tot onder de 750 miljoen per jaar. Ook daar liggen we voor op een aantal concurrenten. Iedereen slaat ook hier hetzelfde pad in. Wij hebben niet alleen de kosten verlaagd, maar ook de Net Promotor Score verhoogd. De kostenverlaging gaat dus niet ten koste van de dienstverlening aan de klant. Het is een moeilijk evenwicht, maar we sluiten nu veel nieuwe business met hoge marges. Onze concurrenten worden nu ook wakker. In collectief pensioen hebben we marktaandelen van ver boven de 50%. Ik denk niet dat we dat gaan volhouden, maar het is wel plezierig op dit moment.”

4. Zijn er nog veel kostenoperaties te verwachten bij jullie in de komende jaren?

“Wat ons betreft is efficiënter werken een religie. We kunnen nog wat slagen maken in het verder verbeteren van het proces, digitalisering, online aanbieden van onze producten en het saneren van onze oudere IT-systemen. Het geheim van Delta Lloyd is dat we de afgelopen jaren enorme slagen op automatiseringsgebied hebben gemaakt. Een heel simpel voorbeeld: we hadden 45 kilometer papieren archief. Eind van dit jaar is dat helemaal gedigitaliseerd. We hadden 1600 IT-systemen. Nu zijn dat er minder dan 600.”

5. En wat merkt het intermediair daarvan?

“De Delta Lloyd-labels zitten altijd in de top3 qua concurrentiekracht. Als ze het bij ons sluiten dan wordt het ook goed verwerkt. Met name op pensioengebied is dat heel belangrijk.”

6. Jullie hypotheekproductie is in de eerste zes maanden van dit jaar toegenomen met 53% tot 564 miljoen. De VEH is nogal boos op de hypotheekverstrekkers dat ze te veel marge maken. Wat doen jullie daaraan?

“De opmerkingen zijn te kort door de bocht. Je ziet dat buitenlandse spelers de risico’s hoog hebben ingeschat voor de Nederlandse huizenmarkt. Nederlandse spelers kijken daar anders tegen aan. Je ziet dat de buitenlanders zich teruggetrokken hebben en de Nederlanders daardoor betere marges maken. Maar dat is een reflectie van een hoger risico. Je ziet nu herstel van de huizenmarkt en ik denk dat de risico’s van de Nederlandse huizenmarkt wat overschat zijn. En dat zal er toe leiden dat de marges op hypotheken de komende tijd zullen teruglopen.”

7. De branche kampt nog altijd met een gebrek aan consumentenvertrouwen. De woekerpolis lijkt daarbij de sleutel tot een herstel van vertrouwen, maar is het wel op te lossen?

“Iedere aanbieder moet zijn eigen rommel opruimen. Wij zijn er als eerste mee gestart en hebben weinig klachten. Onze klanten hebben vertrouwen in onze labels. Dus ik denk dat dat een oplossingsrichting is. Het is op te lossen.”

8. U heeft nog ruim een half jaar te gaan. Wat wilt u nog doen?

“Ik heb op mijn agenda staan dat ik Delta Lloyd wil verlaten met een ijzersterke kapitaalpositie. We willen de Belgische bankactiviteiten verkopen. En ik wil een oplossing vinden voor de Duitse operatie. Onze entree daar was niet succesvol en heeft veel geld gekost. En ik wil een goede opvolger. Maar dat gaat wel lukken. Ik ben een optimist.”

Reageer op dit artikel