nieuws

IG&H: Banken winnen terrein terug op hypotheekmarkt

Archief

Met het herstel op de huizenmarkt zit ook de hypotheekmarkt in de lift. In het tweede kwartaal is de hypotheekomzet met 19% gestegen vergeleken met de drie maanden ervoor, meldt IG&H vandaag in het FD.

IG&H: Banken winnen terrein terug op hypotheekmarkt

De hypotheekomzet kwam volgens IG&H uit op € 10,9 mrd. Vergeleken met het slechte tweede kwartaal van 2013 groeide de hypotheekomzet met 44%.

Dalen
Vooral de grootbanken hebben in de periode april-juni hun positie op de hypotheekmarkt versterkt, aldus IG&H in het FD. “De meeste verzekeraars — op Aegon na — hebben hun marktaandeel in nieuwe verstrekkingen zien dalen”, melden de onderzoekers.

Aantrekkelijke tarieven
Verzekeraars hadden vorig jaar marktaandeel gewonnen vanwege aantrekkelijke tarieven voor hypotheken met langere rentetermijnen (vanaf tien jaar).

Het marktaandeel van de Rabobank steeg met 3,2 procentpunt. Rabobank heeft daarmee zijn nummer 1-positie heroverd in nieuwe verstrekkingen.

Sinds vorig jaar heeft de bank wel zijn marktaandeel laten terugvallen van circa 30% naar ongeveer 21%. Dat is onder in de bandbreedte van 20%-25% die Rabo zich als doel heeft gesteld.

Geen groei
De banken streven geen groei na in hun hypothekenportefeuille, omdat zij al veel hypotheken op de balans hebben staan. Wel willen de banken bestaande marktaandelen in stand houden. Volgens IG&H gebruiken aanbieders vooral de tarieven om hun marktpositie te verdedigen.

ING’s marktaandeel steeg in het tweede kwartaal met 0,4 procentpunt, waarmee de bank de tweede positie bekleedt. SNS is ook weer terug in de top10 van grootste hypotheekverstrekkers. De bank kwam in het tweede kwartaal op de tiende plek.

Andere opvallende winnaar was de Belgische Argenta Spaarbank (plus 1,3 procentpunt). Van NIBC daalde het marktaandeel het sterkst, met 2,3 procentpunt.

Het kwartaalrapport van IG&H staat hier (pdf).

Reageer op dit artikel