nieuws

FD: ‘Top van HDI-Gerling verkocht buitenlands filiaal aan zichzelf’

Archief

Het FD heeft vandaag weer een hoofdstuk toegevoegd aan het dossier rond vader en zoon Gerd en Marco M., de voormalige bestuurders van HDI-Gerling. Het FD meldt nu dat ze als commissaris en bestuurder van HDI-Gerling in 2008 een omvangrijke Antilliaanse verzekeringsportefeuille van HDI-Gerling voor zo goed als niets hebben overgedragen aan Treston Insurance Company. Gerd en Marco M. hielden echter geheim dat ze zelf de meerderheid hadden in Treston.

FD: ‘Top van HDI-Gerling verkocht buitenlands filiaal aan zichzelf’

De ‘om niet’ afgestoten Arubaanse verzekeringsactiviteiten zouden in werkelijkheid € 21 mln waard zijn geweest, stelt HDI-Gerling nu, volgens het FD. De portefeuille had een jaarlijks premie-inkomen van € 9 mln. HDI-Gerling vindt dat het door Gerd en Marco M. onder meer via deze actie is opgelicht door zijn eigen toenmalige bazen.

De krant heeft uitgevonden dat de familie M. tijdens de verkoop stiekem de meerderheid bezat van Treston. Gerd had 32,54% en Marco 33,64%.

Vorige week meldde de krant al dat HDI-Gerling beslag heeft laten leggen op de woonhuizen van ex-bestuurders.

De eveneens onder vuur liggende voormalig bestuursvoorzitter Bert Schouten van HDI-Gerling onderschrijft in een uitgebreid  interview met het FD de gang van zaken. ‘“Ik ben kennelijk misleid door Gerd en Marco M. Ze hebben mij nooit verteld dat zij samen de meerderheidseigenaar waren van Treston. Achteraf blijkt nu dat ze mij waarschijnlijk hebben gebruikt toen ze mij de verkoopovereenkomst lieten tekenen.”

Schouten zegt dat hij de onderhandelingen hierover niet gevoerd heeft. Die gesprekken zijn volgens hem namens HDI-Gerling gevoerd door Marco M. als leidinggevende van HDI in Aruba.

Schouten zegt tegen de krant dat hij door een hel gaat, maar hij zegt ook:  “Ik heb geen dubbeltje gestolen van HDI-Gerling. Nooit.” Daarom wil hij ook gewoon met zijn volledige naam in de krant.

De Nederlandsche Bank publiceerde in juni gedetailleerd (pdf)  waarom HDI-Gerling wordt beboet voor corruptie. Maar over de beweerde roof door vader en zoon M. van het Arubaanse filiaal zwijgt DNB.

Reageer op dit artikel