nieuws

FD: Corruptie bij HDI-Gerling blijkt veel omvangrijker dan gedacht

Archief

Het is vandaag de spectaculaire opening van het FD: verzekeringsbedrijf HDI-Gerling uit Rotterdam heeft voor € 25,5 mln beslag gelegd op de woonhuizen van Gerd en Marco M., de twee bestuurders die het bedrijf groot hebben gemaakt. Dit blijkt uit onderzoek van het FD in de databank van het Kadaster.

FD: Corruptie bij HDI-Gerling blijkt veel omvangrijker dan gedacht

Met de beslagen probeert HDI-Gerling civielrechtelijk een schadeclaim van € 25,5 mln op de twee voormalige bestuurders veilig te stellen. Dit bedrag zou het tweetal hebben ontvreemd door oplichting, diefstal, corruptie en valsheid in geschrifte. HDI-Gerling is de op een na grootste industriële verzekeraar van Nederland.

In juni 2014 was na een boetebesluit van DNB al bekend dat het OM een strafonderzoek doet naar ex-bestuurder Bert S. van HDI-Gerling.

De verzekeraar wil van Bert S. € 4,4 mln terug, zo blijkt volgens het FD uit de gegevens van het Kadaster.

Fraude
Er zou volgens de krant ook aangifte zijn gedaan bij het in fraudebestrijding gespecialiseerde Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie tegen Gerd (74) en Marco M. (49). Vader en zoon M. zouden als hoogste leidinggevenden het bedrijf jarenlang op grote schaal hebben bestolen.

Volgens de krant heeft het Openbaar Ministerie vier verdachten op het oog, onder wie de drie genoemde ex-bestuurders.

Chalet Suisse
De vierde verdachte is Bas van V., die niet bij HDI-Gerling heeft gewerkt. Ook bij hem en zijn vrouw is beslag gelegd. Zij wonen officieel in Dubai, maar zijn wel eigenaar van het in Rotterdam bekende restaurant Chalet Suisse.

Vader en zoon M. waren lang de verpersoonlijking van HDI-Gerling. Dat de onderneming nu aangifte heeft gedaan tegen de twee bestuurders, is bijzonder. HDI-Gerling en het OM geven geen commentaar.

In 2004 had Gerd M. een interview met AM. Een van zijn uitspraken indertijd: “Je hebt geen goede en slechte bedrijven. Je hebt goede en slechte mensen”.

Reageer op dit artikel