nieuws

Tarieven Reaal aan banden na klacht Legal & General

Archief

Reaal mag niet stunten met de tarieven. Die bepaling is opgenomen in het besluit rond de nationalisatie van SNS Reaal nadat Legal & General had geklaagd dat Reaal sinds de redding door de overheid stunt met prijzen en rentetarieven. Dat meldt het FD vandaag.

Tarieven Reaal aan banden na klacht Legal & General

Volgens de krant blijkt dat uit het besluit waarin de Europese Commissie de staatssteun onder voorwaarden goedkeurt. Dat besluit is al in december genomen, maar de volledige tekst wordt pas veel later naar buiten gebracht, bij SNS Reaal was dat vorige week.

Totale winst
Reaal heeft moeten beloven bij schadeverzekeringen de premies zodanig te berekenen, dat de premie- inkomsten hoger zijn dan de schadelast plus administratiekosten.

De ‘combined ratio’ moet onder de 100% liggen, en dat vanaf december 2015. Verder moet bij levensverzekeringen de verwachte totale winst op de polis (‘value of new business’) hoger zijn dan de kosten van die polis.

Geklaagd
Uit het stuk blijkt dat Legal & General Nederland in september 2013 heeft geklaagd over Reaal, dat vanaf de zomer de kosten voor een ORV sterk zou hebben verlaagd. Ook zou Reaal de rente op hypotheken verlaagd hebben.

Conclusie
Legal & General rekende de Commissie voor dat Reaal sommige polissen alleen tegen verlies kan verkopen. Reaal gebruikt staatssteun om marktaandeel te kopen, luidde de conclusie van Legal & General.

Reageer op dit artikel