nieuws

‘Strengere hypotheekvoorwaarden vormen ook nadeel’

Archief

Strengere hypotheekvoorwaarden dragen niet alleen bij aan een stabiele ontwikkeling van de huizenprijzen en kredietverlening; ze kunnen ook zorgen voor knelpunten op de woningmarkt. Dat staat in een dinsdag verschenen verslag van het Financieel Stabiliteitscomité, waarin onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën zitting hebben.

‘Strengere hypotheekvoorwaarden vormen ook nadeel’

“Huishoudens zijn bij een lagere hypotheekschuld weliswaar minder kwetsbaar, maar worden ook beperkt in de mogelijkheid om een huis te kopen op het door hen gewenste moment”, stelt het comité.

Knelpunten
“Wanneer huishoudens enkele jaren moeten sparen voordat ze een huis kunnen kopen, neemt de vraag naar huurwoningen toe. Dit kan tot knelpunten leiden wanneer het aanbod van huurwoningen hier niet snel genoeg op reageert.”

Nader onderzoek
Het comité vindt nader onderzoek nodig naar de risico’s in de woning- en hypotheekmarkt. Op die manier moeten de kosten en baten van mogelijke maatregelen in kaart worden gebracht. DNB en Centraal Planbureau (CPB) zullen deze analyse nader uitwerken.

De Europese Commissie deed Nederland eerder deze week de aanbeveling om de woningmarkt verder te hervormen. Brussel pleitte er onder meer voor om de beperking van de hypotheekrenteaftrek sneller in te voeren.

Reageer op dit artikel