nieuws

Nederlands pensioenstelsel voorbeeld voor Britten

Archief

De Britse regering wil komend jaar het pensioenstelsel omvormen naar Nederlands voorbeeld. Het is een van de maatregelen die koningin Elizabeth aankondigde in haar troonrede van afgelopen woensdag.

Nederlands pensioenstelsel voorbeeld voor Britten

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, krijgen Britse werknemers de mogelijkheid om hun geld in collectieve pensioenen te stoppen, volgens de BBC naar Nederlands voorbeeld. Tot de jaren ‘80 was het Engelse pensioenstelsel vergelijkbaar met dat van Nederland, dat wordt gekenmerkt door collectieve, solidaire pensioenvoorzieningen.

Privaat stelsel
Onder premier Thatcher werd een begin gemaakt met de invoering van een privaat stelsel, waarbij werknemers verantwoordelijk werden voor hun eigen pensioenen en zo afhankelijk werden van de markt. In tegenstelling tot hun Nederlandse collega’s hoefden Britse werkgevers niet meer voor het pensioen van hun werknemers te zorgen. Nu behoren de Britse pensioenvoorzieningen tot de soberste ter wereld en hebben veel ouderen in de winter vaak te weinig geld om hun woning te verwarmen.

De regering hoopt dat Britse gepensioneerden er in de komende jaren 20% tot 30% op vooruitgaan. Een ander wetsvoorstel, dat tegenstrijdig lijkt, zou Britten de vrijheid geven hun gespaarde pensioengeld voor hun pensioenleeftijd al uit te geven.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel