nieuws

Loek Hermans van Adfiz: “Mijn achterban noemt de AFM zelfrijzend bakmeel”

Archief

Loek Hermans, bezig met zijn tweede termijn als voorzitter van Adfiz, gaf een interview aan am, dat vandaag verschijnt. Het ging over het provisieverbod, het gelijke speelveld, lobbyen in Den Haag en Edwin Herdink. “Lobbyen en zaken binnenhalen gaan niet via de krantenkoppen”. En over de AFM: “Mijn achterban noemt de AFM zelfrijzend bakmeel.”

Loek Hermans van Adfiz: “Mijn achterban noemt de AFM zelfrijzend bakmeel”

Over het gemopper op al zijn bijbanen:
“Gemopperd wordt er overal. Ik ben unaniem gekozen en als iemand ontevreden is moeten ze dat maar komen melden. Dat doen ze niet. Als ze me niet willen, dan ga ik weer. We doen veel in de lobby en niet alles is zichtbaar. Dat kan ook niet. De vraag is of je iets bereikt als je steeds de publiciteit zoekt. Dan ben je echt met je laatste strohalm bezig.”

Over zijn achterban:
“Het zijn best moeilijke tijden. Maar onafhankelijk advies heeft zijn rol in het veld nog eens bevestigd. En de aanbieders zoeken ook naar nieuwe wegen. Die rechtstreekse benadering van aanbieders is lastig voor ons. Execution only is een wassen neus. Want als duidelijk wordt dat je eigenlijk advies nodig hebt, dan kun je toch doorgaan. Dat is niet goed geregeld in de wet.
Je ziet over de hele linie in de politiek ook moeheid ten aanzien van dit dossier. Als het kalf verdronken is, zal men de put wel dempen. We blijven aangeven dat de politiek er naar moet kijken. Het is een zwakke plek. Als je kijkt naar de huidige wetgeving, dan zie je dat er veel goed geregeld is, maar dit execution only-stuk nog niet.”

Over het provisieverbod:
“Het heeft enorme veranderingen teweeg gebracht. Je ziet een enorme sanering. Het is niet meer mogelijk om als klein kantoor op alle gebieden mee te komen. Dus je ziet samenwerkingsverbanden, fusies en kantoren die verdwijnen. Als je een aantal zaken echt rigoureus doorzet dan houd je geen financieel adviseur meer over. En dan hebben de aanbieders helemaal vrij spel.”

Over waar hij het meest tevreden over is:
“De strijd om het gelijke speelveld. Je kunt de positie van de onafhankelijk adviseur alleen dienen als hij gelijke kansen heeft. Ten tweede het voorkomen van een schadeprovisieverbod en ten derde dat we toch steeds duidelijker maken wat voor nut het heeft om lid te zijn van Adfiz.”

Over zijn boodschap aan Merel van Vroonhoven van de AFM:
“Mijn achterban noemt de AFM zelfrijzend bakmeel. Het groeit enorm, en we betalen daaraan mee. De AFM moet niet zelf de regels stellen. De uitvoering van de wet ligt bij hen, maar ze moeten geen interpretaties van de wet gaan maken. Daar zijn ze niet voor. Overleg met ons, praat met ons. Maak de eisen vooraf helder en ga niet achteraf zeggen hoe het eigenlijk had gemoeten”.

Over zijn boodschap aan Edwin Herdink van het CFD:
“Hij mag ons steken wat hij wil, maar hij moet zich wel realiseren dat je alleen door eendracht macht kunt krijgen. Met losse acties gaan we het niet redden. Lobbyen en zaken binnenhalen gaan niet via de krantenkoppen.”

Het hele interview met Loek Hermans staat in het derde nummer van het vernieuwde am. Dat valt vandaag bij de abonnees op de mat.

Reageer op dit artikel