nieuws

Het W-woord is terug

Archief

Op het event van het Verbond van Verzekeraars ging het afgelopen week over veel, maar uiteindelijk maar om één zaak: de woekerpolis. Door al die slepende claimzaken, die bovendien kansrijker worden, komen verzekeraars gewoon niet verder, concludeert het FD vandaag.

Het W-woord is terug

Het ging bij het jaarlijkse Verbonds-event over veel zaken, zoals big data en crowd funding, maar uiteindelijk ging het vooral over één ding: het woekerpolisdossier dat al te lang als een zwaard van Damocles boven de verzekeraars hangt, maar de laatste tijd ook alleen maar scherper lijkt te worden.

Een jaar geleden
Het W-woord klonk veel vaker dan bij dezelfde bijeenkomst een jaar geleden, concludeert het FD vandaag.

Korte tijd leek het woekerpolisdossier veilig opgeborgen te zijn. Er waren akkoorden met twee belangrijke belangenbehartigers van gedupeerde polishouders over compensatie van de te hoge verborgen kosten in de polissen. Die akkoorden hebben de sector € 3 miljard gekost.

Spook
Maar het afgelopen jaar is het spook teruggekomen. Door de groei aan verenigingen, stichtingen en bv’s die, al dan niet uit commercieel belang, proberen namens polishouders meer compensatie te krijgen.

De sector wil er vanaf, en wel snel, luidt de algemene opvatting. Verzekeraars zijn bang dat hoe langer het duurt, hoe gunstiger de vonnissen uitpakken voor de klagers omdat zorgplicht steeds belangrijker wordt.

Bang
DNB wil ook wel. De toezichthouder is bang dat de hoge claims de solvabiliteit van de sector uithollen. Daar waarschuwde president Klaas Knot twee jaar geleden al voor. Bovendien komen fusies niet van de grond zolang de claims boven de lucht hangen.

Maar ook het ministerie van Financiën moet meedoen. En daar loopt het vast, want welke minister wil vandaag de dag nog vriendelijk zijn voor verzekeraars?

Troefkaart
Maar de sector heeft ook zelf een troefkaart, meldt de krant: met twee genationaliseerde verzekeraars (ASR en Reaal) die onverkoopbaar zijn zolang het woekerpolisdossier niet veilig opgeborgen is, is er altijd een kans dat Financiën toch moet én gaat draaien.

Reageer op dit artikel