nieuws

Dijsselbloem sluit private equity niet uit bij verkoop Reaal

Archief

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil geen partijen bij voorbaat uitsluiten die willen bieden op de genationaliseerde Nederlandse verzekeraars ASR en Reaal. Hij liet dat vanmiddag weten in een Kamerdebat. 

Dijsselbloem sluit private equity niet uit bij verkoop Reaal

Dijsselbloem wil Reaal, de verzekeringspoot van het in februari 2013 genationaliseerde SNS Reaal, deze zomer verkopen. ASR, de vroegere verzekeringstak van Fortis, dat sinds 2008 in staatshanden is, komt in 2015 in de verkoop, zo zei Dijsselbloem vanmiddag.

Dinsdag werd ook al bekend dat investeringsmaatschappij CVC Capital overweegt een belang te nemen in ASR om vervolgens samen te kunnen bieden op Reaal.

Zonder CVC te noemen, zei Dijsselbloem dat hij niet tegen een belang van een investeringsmaatschappij is. “Ik zal Reaal verkopen aan de hoogste bieder die voldoet aan alle criteria”, zei Dijsselbloem.

De minister schetste ook een beeld van de Nederlandse verzekeringsmarkt: “De omstandigheden van de verkoop worden bepaald door een aantrekkende markt. Al is er in de verzekeringsmarkt in Nederland op deelmarkten een heroriëntatie gaande. Met veel aandacht voor consolidatie: vooral omdat er een krimpende markt en een risicowolk rond woekerpolissen is. De concurrentie is groter geworden. De verzekeringswereld staat er niet florissant voor. Kostenbesparing is nodig. Een onderdeel van deze ontwikkeling is dat bedrijven naar fusies en overnames kijken. Dat is een feitelijke marktontwikkeling. De verzekeraars in staatshanden hebben daar ook mee te maken.”

Dijsselbloem vindt ook dat er verschil is tussen ASR en Reaal. “Reaal kan zelfstandig niet voort bestaan. Bij ASR is dat anders.”

Op de vraag wie er dan is geïnteresseerd in Reaal, zei de minister: “Er is niemand op dit moment aan het bieden. Maar de belangstelling kan uit Nederland komen en ook uit het buitenland. Dat kunnen ook investeerders zijn. Private equity is niet per definitie verdacht. Zij kunnen ook voor een solide toekomst zorgen. Het mag geen sprinkhaan zijn. Maar dat zit al in de voorwaarden in dit proces. Het moeten serieuze kopers zijn. DNB moet ook een verklaring van geen bezwaar geven.”

Over ASR als potentiële koper, zei Dijsselbloem: “ASR past goed in het rijtje van potentiële kopers. Er is geen reden om ze bij voorbaat uit te sluiten. Nu moeten ze zelf hun plannen opstellen en met een bod komen.”

Reageer op dit artikel