nieuws

Clinton kreeg 4,4 ton voor speech Achlum

Archief

Voor de drie kwartier durende speech die Bill Clinton op 28 mei 2011 in Achlum hield, zou de voormalige Amerikaanse president 440.000 euro (600.000 dollar) van zorgverzekeraar Achmea hebben ontvangen.

Clinton kreeg 4,4 ton voor speech Achlum

Het optreden in Friesland komt hiermee op de vierde plaats als best betaalde speech van Clinton. Dit blijkt uit onderzoek van de Washington Post, waar het Friesch Dagblad over bericht.

Praatjes
De Amerikaanse krant dook in de boekhouding van Clinton en zocht uit wat hij van 2001 tot 2013 verdiende met zijn optredens. Volgens de krant leverden de 542 praatjes hem in totaal ruim 100 miljoen dollar (73 miljoen euro) op.

Solidariteit
In 2011 kwam Bill Clinton naar Friesland om te spreken op de Conventie van Achlum, met als hoofdthema solidariteit. De bijeenkomst werd gehouden in het kader van het tweehonderdjarig bestaan van Achmea. De verzekeraar heeft zijn wortels in het Friese dorp: Ulbe Piers Draisma zette er in 1811 een onderlinge waarborgmaatschappij op voor 39 boeren uit het dorp. Dit initiatief groeide uit tot Achmea.

Achmea wilde destijds al niet zeggen wat Clinton zou krijgen en wil dat nu ook niet doen, meldt het Friesch Dagblad. “Hij heeft onze maatschappelijke thema’s goed kunnen agenderen en verder doen we geen uitspraken over bedragen. Het valt binnen ons marketingbudget”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Reageer op dit artikel