nieuws

Brussel lijkt te falen met versnelde beperking van Nederlandse hypotheekrenteaftrek

Archief

Nederland is erin geslaagd een meerderheid van de EU-landen te mobiliseren tegen de ontwerp-aanbeveling van de Europese Commissie om de hypotheekrenteaftrek versneld te beperken, zo meldt het FD vandaag.

Brussel lijkt te falen met versnelde beperking van Nederlandse hypotheekrenteaftrek

EU-commissaris voor economische en monetaire zaken en de euro, Olli Rehn, verzette zich tegen de door Nederland geëiste afzwakking, maar hij moest bakzeil halen, zo wordt in Brussel gezegd.

Op te voeren
De Commissie had voorgesteld dat de Europese raad van regeringsleiders, die volgende week bijeenkomt, Nederland zou aanbevelen om ‘de inspanningen gericht op de hervorming van de woningmarkt op te voeren door de beperking van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente te bespoedigen’.

Volgens betrokkenen wordt dat nu afgezwakt met een soortgelijke toevoeging als er ook vorig jaar op volgde: ‘Rekening houdend met de impact in het huidige economische klimaat’.

Stootje
De commissie zou met de weglating van die zinsnede volgens Den Haag veel te gemakkelijk concluderen dat de Nederlandse huizenmarkt wel weer een stootje kan hebben. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had al eerder gezegd dat hij de aanscherping niet zag zitten.

De Europese Commissie vindt in het algemeen dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek te langzaam gaat, waardoor er ‘onvoldoende prikkel’ van uitgaat om af te lossen op de relatief hoge private Nederlandse schuld. In het regeerakkoord is afgesproken dat de hypotheekrente tot 2040 wordt beperkt tot maximaal 38%. Volgens Brussel is daardoor nog lang sprake van ‘aanzienlijke subsidie’ voor eigen woningen.

Rust nodig
Dijsselbloem blijft intussen herhalen dat het kabinet al omvangrijke maatregelen neemt om de hoge hypotheekschulden te beperken en dat ‘nu rust nodig is’. Den Haag krijgt op dit punt nu steun van de gekwalificeerde meerderheid van andere EU-landen die nodig is om een aanbeveling te amenderen.

Reageer op dit artikel