nieuws

Nibud: vragen over geldzaken verdubbeld in twee jaar tijd

Archief

De Nederlander was in 2013 meer met zijn geld bezig dan ooit tevoren. Ruim 14.000 mensen benaderden dagelijks het Nibud met hun geldzorgen; op jaarbasis is dat meer dan 5,2 miljoen. Een verdubbeling vergeleken met twee jaar geleden. Zo blijkt uit het jaarverslag van Nibud over 2013.

Nibud: vragen over geldzaken verdubbeld in twee jaar tijd

Het Nibud ziet dat consumenten onzeker en ongerust zijn over hun financiën en behoefte hebben aan onafhankelijke informatie. Het aantal loonbeslagen groeit, er komen nieuwe armen met nieuwe problemen, zzp’ers hebben het moeilijk en hypotheekproblemen groeien.

Schulden
In 2013 zijn 40 procent meer vragen over schulden bij het Nibud binnengekomen dan in 2012. Veruit de meest gestelde vraag van consumenten is: waar kan ik hulp krijgen voor het oplossen van mijn schulden? Ook steeg het aantal vragen van consumenten die graag hulp willen bij het regelen van hun geldzaken.

70% bezuinigt
Het Nibud beantwoordde in 2013 meer dan 8.000 vragen per mail of telefoon, 10 procent meer dan in 2012. De website Zelfjeschuldenregelen.nl trok net als in 2012 zo’n 190.000 bezoekers.

70% van de Nederlandse huishoudens – lage én hoge inkomens – bezuinigde het afgelopen jaar, zo blijkt uit het onderzoek ‘Nederland bezuinigt’. De helft van hen heeft het gevoel niet méér te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. 60% van de mensen die bezuinigen zit in de laatste fase van bezuinigen: ze kunnen bepaalde producten niet meer kopen, meldt het Nibud.

Reageer op dit artikel