nieuws

Mifid in België: geen provisieverbod

Archief

De Belgische verzekeringswereld heeft sinds 1 mei van dit jaar ook te maken met de Mifid. Tot een provisieverbod leidde het bij onze zuiderburen echter niet. De Belgische branche krijgt er slechts enkele verplichtingen, waaronder transparantie over de te betalen vergoedingen.

Mifid in België: geen provisieverbod

Dat blijkt uit een document van Assuralia, het Belgische equivalent van het Verbond van Verzekeraars. De belangrijkste verandering voor de Belgen is de informatieplicht over vergoedingen. “De client moet worden geïnformeerd over eventuele vergoedingen die de dienstverlening betaalt aan of ontvangt van een derde”, schrijft Assuralia. “Stel een verzekeringsmakelaar ontvangt van een verzekeringsonderneming een bepaalde commissievergoeding voor de verkoop van verzekeringsproducten, dan zal de verzekeringsmakelaar de cliënt moeten informeren over het bestaan, de aard en het bedrag van de vergoeding.”

Een uitzondering hebben de Belgen ingeruimd voor de zogenaamde verbonden verzekeringsagent, een tussenpersoon die “exclusief samenwerkt met één verzekeringsonderneming of met meerdere verzekeringsondernemingen voor zover het gaat om niet-concurrerende verzekeringsproducten.”

Zorgplicht
Naast het informeren over dienstverlening en product, krijgen de Belgische financieel dienstverleners ook te maken met de zorgplicht. Zij moeten voor alle verzekeringsovereenkomsten (grote risico’s uitgezonderd) de verlangens en behoeften van de cliënt voor sluiting van de overeenkomst nagaan. Voor spaar- en beleggingsverzekeringen moeten de dienstverleners kijken of het product passend of geschikt is voor de klanten.

De Belgen krijgen daarnaast instructies over hoe om te gaan met belangenconflicten en het aanleggen van een cliëntendossier en zullen zich net als hun Nederlandse collega’s opnieuw getoetst worden op hun kennis over de gedragsregels. Maar wat betreft een provisieverbod zal ook België niet het voorbeeld volgen van Nederland en het Verenigde Koninkrijk. De AFM sprak onlangs bij monde van bestuurslid Gerben Everts al zijn teleurstelling uit over het uitblijven van een Europees provisieverbod.

Reageer op dit artikel