nieuws

Menzis: ‘Solidariteit in zorg in gevaar’

Archief

De solidariteitsgedachte bij zorgverzekeringen, het principe dat gezonde mensen meebetalen aan de zorg voor zieken, is in gevaar. Dat stelt Ruben Wenselaar, financieel bestuurder van zorgverzekeraar Menzis, vandaag in het FD.

Menzis: ‘Solidariteit in zorg in gevaar’

Wenselaar zegt in het FD dat veel zorgverzekeraars niet iedereen accepteren voor de aanvullende verzekering. Volgens hem accepteert Menzis wel iedereen zonder beperking, ook mensen van wie vaststaat dat ze veel zorg gebruiken.

Als gevolg van dat beleid maakte Menzis vorig jaar € 3 mln verlies op de aanvullende verzekering, zo blijkt uit cijfers die de verzekeraar gisteren publiceerde. Het is voor het eerst sinds 2006 dat Menzis geld verliest op de aanvullende verzekering.

Barrières
Andere verzekeraars werpen volgens de Menzis-bestuurder steeds meer barrières op, bijvoorbeeld in de vorm van hogere tarieven voor ouderen of door medische selectie toe te passen.

“Wij vinden principieel dat de aanvullende verzekeringen net zo toegankelijk moeten zijn als de basisverzekering.Zo blijft de zorg betaalbaar voor iedereen”, aldus Wenselaar.

Hij constateert dat andere verzekeraars daar anders naar kijken.

Speciale aanbiedingen
Menzis zegt zijn open beleid niet vol te kunnen houden wanneer andere verzekeraars gezonde klanten blijven lokken met speciale aanbiedingen.

Risicoselectie in de aanvullende verzekeringen is niet verboden en in beginsel ook niet ongewenst, zegt toezichthouder NZa. De aanvullende pakketten zijn in potentie een middel voor de verzekeraars om ook aan risicoselectie te doen voor de basisverzekering. Dat risico lijkt volgens de NZa nu nog beperkt. Er zijn nog ‘ruim voldoende’ verzekeringen waar geen toelatingseisen voor gelden, aldus de NZa

NZa: verzekeraars zoeken grenzen op
En het is nog steeds mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten zonder verplicht ook de basisverzekering af te nemen.

De NZa ziet wel dat zorgverzekeraars in de basisverzekering, die juist voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, steeds vaker de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Sommige verzekeraars, de toezichthouder noemt geen namen, richten zich op specifieke doelgroepen en werpen drempels op voor personen die niet tot die doelgroepen behoren.

Reageer op dit artikel