nieuws

Meer aanbieders stappen in de hypotheekmarkt: ING neemt eerste plaats over van Rabo

Archief

Meer aanbieders stappen in de hypotheekmarkt: ING neemt eerste plaats over van Rabo

Steeds meer verzekeraars en pensioenfondsen investeren hun geld in Nederlandse hypotheken. Dat zorgt voor flink wat concurrentie op de hypotheekmarkt, concludeerde het FD afgelopen weekend.

‘Er zit weer leven in de brouwerij’, zegt directeur Paul van der Meijs van De Hypotheker, de grootste hypotheekketen van Nederland tegen het FD. Nadat eerst de grote verzekeringsconcerns vorig jaar een offensief hadden ingezet, ziet hij nu ook kleinere verzekeraars en pensioenfondsen geld in hypotheken steken. ‘Wij kunnen nu advies geven over een groter aantal aanbieders. Dat komt de consument ten goede.’

Vrijdag verlaagde de Belgische aanbieder Argenta Spectrum zijn tienjarige hypotheekrente naar 3,4%. Twaalf maanden geleden bedroeg de scherpste tienjaarsrente voor hypotheken volgens een opgave van De Hypotheker nog 3,95%.

De banken bevestigen de scherpere concurrentie.

Buitenlandse partijen
‘ING ziet inderdaad meer concurrentie nu de markt voorzichtig aantrekt’, zegt een woordvoerder tegen de krant. Voorlopig komt die concurrentie van binnenlandse pensioenfondsen en verzekeraars en minder van nieuwe buitenlandse partijen.

Ook tussen de banken zelf is de concurrentie toegenomen. Uit cijfers van IG&H blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar Rabobank als grootste verstrekker van de troon werd gestoten door ING. De cijfers betreffen nieuwe hypotheekverstrekkingen.

Groeier
De grootste groeier in de hypotheekmarkt in de eerste drie maanden, was NIBC. De Haagse bank is sinds vorig jaar weer actief in hypotheken en heeft met een scherpe rente zijn marktaandeel in nieuwe verstrekkingen met 3,4 procentpunt zien toenemen. De bank kwam hiermee in de top 10 van nieuwe verstrekkingen terecht.

De scherpere concurrentie gaat wel ten koste van de marge die banken maken op hypotheken, zegt financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen van ABN Amro. Al liggen volgens hem de marges nog wel hoger dan die van vóór de financiële crisis.

Reageer op dit artikel