nieuws

Internet en slimme software ondergraven toegevoegde waarde van de beleggingsadviseur

Archief

Het gaat niet goed met de beleggingsadviseur. Hij verliest, volgens een verhaal in het FD vandaag, in hoog tempo bestaansrecht. De reden? Het provisieverbod en internet.

Internet en slimme software ondergraven toegevoegde waarde van de beleggingsadviseur

Vroeger kon de beleggingsadviseur vertrouwen op exclusieve kennis en toegang tot markten die buiten het bereik lagen van de particulier. Maar dat monopolie brokkelt af. Steeds meer particulieren nemen daarom het heft in handen en regelen hun beleggingszaken zelf.

Exacte cijfers ontbreken, maar uit gesprekken in het FD met bankiers en brokers wordt duidelijk dat steeds meer particulieren hun adviseur aan de dijk zetten. Het provisieverbod dat sinds dit jaar geldt voor beleggingsfondsen is daarbij een aanjager.

Rechtstreeks betalen
Sinds 1 januari mogen kosten voor beleggingsadvies niet langer versleuteld zitten in de prijs van de verkochte producten. Beleggers moeten nu dus rechtstreeks betalen voor advies en blijken daar lang niet altijd toe bereid.

Een deel van hen stapt daarom over naar vermogensbeheer en geeft het beleggen helemaal uit handen. Een ander deel kiest voor de goedkopere optie en gaat zelf beleggen.

Veel beleggers zoeken nu zelf naar informatie over koersen, bedrijfscijfers en kredietbeoordelingen. Die is veelal gratis of tegen een bodemprijs verkrijgbaar. En er zijn steeds meer programma’s en hulpmiddelen voorhanden om op basis van die gegevens een portefeuille samen te stellen die tegemoetkomt aan de risicobereidheid en doelstellingen van de belegger.

Maatpak
AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren zei het al eeerder: “Niet iedereen heeft een maatpak nodig, meestal volstaat een confectiepak.”

De automatiseringsslag bij banken en andere beleggingsadviseurs is niet alleen een poging tegemoet te komen aan de wens van cliënten. Het is ook bittere noodzaak omdat advisering op de oude manier niet meer rendabel is.

Financiële planning
Ook probeert een aantal banken de adviseur ook meer als allround expert in de markt te zetten, als iemand die niet louter beleggingsadvies geeft, maar een complete financiële planning opzet, inclusief hypotheken en spaargeld. Dat is moeilijk met een paar muisklikken op een website te regelen.

Critici waarschuwen echter dat beleggers die op eigen houtje opereren, veel geld kunnen verspelen doordat zij de fijne kneepjes van het beleggersvak niet beheersen.

Reageer op dit artikel