nieuws

Lard Friese van NN blijft zich voorbereiden op een beursgang, ondanks woekerpolisdossier

Archief

In een interview met am: stelt Lard Friese, de bestuursvoorzitter van de verzelfstandigde verzekeringstak van ING, dat hij zich onverminderd zal blijven voorbereiden op een beursgang in 2014. Ondanks de discussies rond de afhandeling van het woekerpolisdossier. DNB stelde gisteren in een rapport dat het wel voor problemen kan zorgen.

Lard Friese van NN blijft zich voorbereiden op een beursgang, ondanks woekerpolisdossier

In een recent vraaggesprek met am: reageert de baas van NN, zoals het verzekeringsdeel van ING heet, op de vraag of zijn bedrijf wel naar de beurs kan als het woekerpolisdossier nog niet gesloten is.

Hij zegt: “Dit is een problematiek die de industrie al lang kent. De oplossing zit in wat we nu al aan het doen zijn: zorgen dat je met alle klanten individueel kijkt naar wat de situatie is en wat het beste is voor de klant: overstappen naar een ander product, aanpassen of doorgaan. De drempels hebben we weggehaald. We maken het makkelijk voor klanten om over te stappen. Het hangt alleen altijd af van de individuele situatie van de klant. We hebben daar een uitgebreid programma voor. En we zorgen er voor dat we zo veel mogelijk klanten bereiken. Het intermediair doet hard mee. Hersteladvies is nodig. De klant moet met het intermediair om tafel. Dat is de enige manier waarop het kan werken. Dat kost tijd, maar zo moet het.”

Het is wel een smet op uw blazoen. Soms klinkt het bedrag van 3 miljard dat u kwijt zou zijn als u klanten moet compenseren. Stap je dan als belegger wel in?

Friese: “Nogmaals: de oplossing ligt daar zoals ik het net vertelde.”

Maar het zorgt niet voor vertraging van de beursgang?

Beslist: “Wij blijven ons gewoon voorbereiden op de beursgang in 2014.”

Mogelijke claims

DNB stelde deze week dat Nederlandse verzekeraars op korte termijn een oplossing moeten vinden voor hun woekerpolissen. De onzekerheid over mogelijke claims vormt een belangrijk risico en bemoeilijkt fusies en overnames, aldus DNB in het gisteren gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit.

In het FD van vandaag stelt DNB dat voor veel verzekeraars de affaire een dringend probleem begint te worden. De krant wijst expliciet op ING dat zijn verzekeringsdochter NN naar de beurs wil brengen en op SNS Reaal en ASR die zich opmaken voor privatisering.

Het woekerpolisdossier bemoeilijkt echter de beursgang of verkoop van een verzekeraar, aldus DNB. Onzekerheid over de omvang van de schade en de mogelijke impact op de solvabiliteit schrikt beleggers af.

Het interview met Lard Friese, het eerste dat hij gaf als baas van NN, staat in het vernieuwde am: dat deze week verschijnt.

Reageer op dit artikel