nieuws

ING verhoogt inspanningen om aantal wanbetalers te verminderen

Archief

In het laatste kwartaal van 2013 kon 1,9% van de ING-klanten zijn hypotheek niet meer betalen. In 2011 was dat nog minder dan 1%. Deze groep heeft serieuze problemen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen van zijn hypotheek. Om deze groep niet verder te laten groeien is er een programma gestart om potentiële wanbetalers eerder te identificeren en te helpen.

ING verhoogt inspanningen om aantal wanbetalers te verminderen

ING heeft voor dit jaar 40.000 potentiële wanbetalers geïdentificeerd en daarmee wordt contact opgenomen: telefonisch of per brief. ING wil ze vooral helpen, zegt Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken van de bank, in een gesprek met am:. Vorig jaar telde deze groep die preventief werd benaderd nog 20.000 personen.

Het is niet 100% zeker dat deze groep in de problemen komt, want vaak hebben ze alleen een hypotheek bij ING, en bijvoorbeeld hun betaalrekening of spaarrekening elders. “Het gaat er vooral om dat ze van ons horen, dat we mogelijk problemen zien en dat we ze willen helpen. Dat waarderen ze”, zegt Noordervliet. Een op de vier klanten wenst op basis van het contact een adviesgesprek.

De groep is geïdentificeerd op grond van een risico-inschatting, zoals de verhouding tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld. Dat de groep met echte problemen zo snel groeit heeft volgens Noordervliet van ING vooral te maken met de oplopende werkeloosheid.

Een bank is verplicht om voorzieningen te treffen als een klant in officiële achterstand raakt. In totaal heeft ING in 2013 voor 327 miljoen euro aan voorzieningen getroffen. Verdere gespecificeerde bedragen over bijvoorbeeld kwijtschelding maakt de bank niet bekend.

ING-topman Ralph Hamers liet onlangs weten hypotheken momenteel wat minder belangrijk te vinden.

Reageer op dit artikel