nieuws

ING: Ruim helft koopwoningbezitters kiest voor hypotheek de onafhankelijke tussenpersoon

Archief

Ruim de helft van de koopwoningbezitters geeft aan een hypotheek afgesloten te hebben via een onafhankelijke tussenpersoon en 45% heeft deze direct bij een bank ondergebracht. Bij ING wordt ruim 70% van de hypotheken via het onafhankelijke intermediair gesloten. Dat blijkt uit cijfers van de bank die naar aanleiding van het Hypotheekevent van ING zijn gepubliceerd.

ING: Ruim helft koopwoningbezitters kiest voor hypotheek de onafhankelijke tussenpersoon

Van de ondervraagden verwacht ruim 40% een vergoeding voor dienstverlening te moeten betalen bij een tussenpersoon tegenover ruim een kwart bij een bank. Bij de bank verwacht men vaker dat dit onder de service en zorgplicht valt.

De belangrijkste redenen van koopwoningbezitters om voor een tussenpersoon te kiezen zijn onafhankelijk advies (44%), deskundigheid (43%) en betrouwbaarheid (37%). Hidde Coebergh, directeur Intermediair & Advies: ”Bij ING wordt ruim 70% van de hypotheken via het onafhankelijke intermediair gesloten. Voor ING is en blijft het intermediaire kanaal ontzettend belangrijk. ING is al jaren de grootste vertrekker binnen het intermediaire kanaal.“

De koopwoningbezitters die rechtstreeks voor de bank kiezen doen dit omdat zij al jaren klant zijn (41%) en vanwege de betrouwbaarheid (32%).

Bij verhuizing, echtscheiding, veranderende gezinssituatie of het verhogen van de hypotheek is het afsluitkanaal meestal het eerste aanspreekpunt. Coebergh: “Bij betalingsproblemen en tussentijds aflossen nemen starters en koopwoningbezitters verhoudingsgewijs juist vaker direct contact op met de bank, ook als de hypotheek via het onafhankelijke intermediair wordt gesloten.”

Een groter aandeel koopwoningbezitters en starters verwacht vaker een vergoeding te moeten betalen bij een tussenpersoon (44%) dan bij een bank (28%). De meeste ondervraagden denken dat dit bij een bank onder de service (43%) en zorgplicht (15%) valt en dus gratis is.

Reageer op dit artikel