nieuws

AWBZ omlaag, premie omhoog

Archief

Vakbeweging en werkgevers hebben berekend dat de premie voor de verplichte verzekering tegen ziektekosten volgend jaar met 20 procent ofwel 200 euro per jaar stijgtt naar gemiddeld 1321 euro. De zorgverzekeraars zelf zijn wat voorzichtiger en houden het nu nog op ruim 100 euro meer per jaar. De premiestijging slaat een gat in de koopkracht dus het kabinet zoekt naar een oplossing.

AWBZ omlaag, premie omhoog

Door de hervorming van de zorg stijgt de ziektekostenpremie. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor thuiszorg, zorgverzekeraars doen de kortetermijnzorg en de overheid is verantwoordelijk voor de langdurige zorg. Die wordt betaald uit de volksverzekering AWBZ. De AWBZ dekt van alles maar wordt steeds duurder. Het kabinet wil dat de kosten van de langdurige zorg niet verder stijgen en wil de AWBZ versoberen. Delen van de AWBZ worden ondergebracht in de verplichte ziektekostenverzekering waardoor de premie voor alle verzekerden per jaar flink omhoog gaat.
(Volkskrant, pag. 26)
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Overheveling uit AWBZ leidt tot hogere zorgpremies
(FD, pag. 4)
Pensioen mogelijk op spel bij verstap baan
(FD, pag. 9)
Verzekeraars zoeken onder nieuwe regels naar ruimte voor andere beleggingen
(FD, pag. 21)

Reageer op dit artikel