nieuws

Hypotheekinstelling overbodig, zegt ING

Archief

Er werd al maanden enthousiast over gesproken en het kabinet kondigde met Prinsjesdag de komst aan van de Nationale Hypotheek Instelling (NHI). De NHI moest een einde maken aan het probleem van banken.

Hypotheekinstelling overbodig, zegt ING

Dit probleem, enerzijds hebben banken voor 650 miljard euro aan hypotheken uitstaan en aan de andere kant maar 375 miljard euro aan spaargeld om deze te financieren, zou opgelost worden doordat de NHI zou een deel van de hypotheken zou overnemen door zelf geld te lenen met garantie uit de staat. Banken zouden zodoende weer ruimte zouden krijgen om nieuwe hypotheken uit te geven en krediet te verstrekken aan het mkb.
Maar dit probleem bestaat helemaal niet, zei Ralph Hamers de nieuwe topman van ING. Hamers weet niks van gebrek aan financiering bij banken. ING heeft eerder te veel dan te weinig geld beschikbaar om uit te lenen.
Volgens Hamers zijn de problemen op de woningmarkt te wijten aan de moeilijke verkoopbaarheid van huizen. Mensen durven geen huis te kopen zolang het oude nog te koop gaat. Zolang de vraag naar huizen achterblijft zal het volgens hem weinig helpen de hypotheekrente te verlagen.
Wilfred Nagel, als bestuurslid verantwoordelijk voor risicobeheer, zegt dat de hoge rentemarge gerechtvaardigd is omdat het risico op Nederlandse hypotheken hoog ligt.
(Trouw, pag. 14)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:

ING snel weer puur een bank
(AD, pag. 22)
ING doet verzekeringsdochters twee jaar eerder van de hand
(Volkskrant, pag. 28)
‘Wie een huis koopt, moet met zijn pensioenpremie kunnen aflossen’.
(FD, pag.3)
Pensioenoverleg breder gevoerd
(Telegraaf, pag. 8)
Kabinet praat met oppositie over korten pensioensparen
(Volkskrant, pag. 10)
Persoonlijke verzorging naar verzekeraar
(Telegraaf, pag.9)
‘Apothekers blazen leed op’
(Telegraaf, pag. 25)
NN: hypotheekzekerheid startende huizenkoper
(AD, pag. 22)
Ware stormloop op stamrecht-bv’s
(Telegraaf, pag. 3)
Weer boete Libor Rabo
(Telegraaf, pag. 27)
 

Reageer op dit artikel