nieuws

Komst nieuwe kankercentra onzeker, zorgverzekeraars weigeren vergoeding

Archief

De bouw van vier dure kankercentra staat op losse schroeven nu de zorgverzekeraars weigeren behandelingen te vergoeden. Over de meerwaarde van deze behandelwijze bestaan twijfels. Daarom willen verzekeraars maar met één centrum een contract afsluiten.

Komst nieuwe kankercentra onzeker, zorgverzekeraars weigeren vergoeding

Minister Schippers van Volksgezondheid wil een aantal academische ziekenhuizen een vergunning geven voor een nieuwe vorm van bestraling, de protonentherapie. Achter de schermen zijn artsen en zorgverzekeraars in gesprek met het ministerie. Een bestuurlijk akkoord is al gesloten maar zorgverzekeraars menen dat het geen pas geeft in tijden van grootschalige bezuinigingen een nog onbewezen techniek in te voeren.
Bestralingsartsen wijzen op de gezondheidswinst voor patiënten, maar lang niet alle artsen staan achter het initiatief. De Utrechtse hoogleraar radiotherapie Marco van Vulpen vindt protonentherapie technisch onvoldoende ontwikkeld om er vier centra voor te openen.
Amerikaanse zorgverzekeraars hebben vorige maand de vergoeding voor protonenbehandeling van patiënten met prostaatkanker geschrapt. Aanleiding is een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, waaruit blijkt dat de nieuwe vorm van bestraling op lange termijn niet beter werkt, terwijl de kosten wel twee keer zo hoog zijn.
(Volkskrant, pag. 1)
 
Overig verzekeringsnieuws dit weekend in de media:
 
Kwakzalversprijs naar vijf zorgverzekeraars
(Volkskrant, pag. 8)
 
Onfrisse bankzaakjes op een Oost-Europese buitenpost
(Volkskrant, pag. 24 en 25)
 
Geen land geeft zo veel uit aan langdurige zorg als Nederland
(FD, pag. 7)
 
Jan Hommen vindt splitsing ING juiste zet
(BN De Stem)
 
De verhoudingen in de zorg vertroebelen
(NRC, pag. 8 en 9)
 

Reageer op dit artikel