nieuws

Nout Wellink: ‘Regelgeving kan dynamiek in financiële sector maar beperkt beteugelen’

Archief

Nout Wellink, voormalig president van toezichthouder de Nederlandsche Bank en tegenwoordig commissaris bij de Bank of China, zegt in een gesprek met het Financieele Dagblad dat we er rekening mee moeten houden dat heftige financiële crises steeds vaker voorkomen. De dynamiek in de financiële sector als gevolg van mondialisering en technologische innovatie kan maar beperkt worden beteugeld door meer regelgeving.

Nout Wellink: ‘Regelgeving kan dynamiek in financiële sector maar beperkt beteugelen’

Vijf jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers zijn de onderliggende oorzaken van de huidige crisis — zoals de steeds nauwere economische banden tussen landen — volgens Wellink nog steeds onverminderd werkzaam. De tot nu toe genomen hervormingsmaatregelen gaan wel de goede richting op, maar zijn waarschijnlijk onvoldoende sterk om een volgende financiële crisis te voorkomen.
Terugkijkend constateert hij dat toezichthouders onvoldoende grip hadden op de interactie tussen banken en die tussen het financiele systeem en de reële economie.
Over de veerkracht van de door de crisis hard getroffen Nederlandse bankensector is Wellink positief. Ondanks dat banken een moeizaam transformatieproces doormaken verwacht hij een renaissance.
(FD, pag. 1)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
AFM signaleert fouten in pensioenoverzicht
(FD, pag. 7)
Vijf jaar na ‘Lehman’ tovert Wall Street al weer met complexe producten
(FD, pag. 17)

Reageer op dit artikel