nieuws

Hypotheekklant gaat lang niet altijd voor laagste prijs

Archief

Bijna de helft van de consumenten die een hypotheek sluiten, kiest zijn adviseur niet op basis van de adviesprijs. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van PriQels (Woonfonds). Een overgrote meerderheid (85%) verwacht niet zomaar binnen te kunnen lopen bij een adviseur en vindt dat niet servicegericht.

Hypotheekklant gaat lang niet altijd voor laagste prijs

Voor het onderzoek werden 955 mensen bevraagd die via een onafhankelijk adviseur een hypotheek hebben gesloten. Zij vinden het belangrijk dat het adviesgesprek plaatsvindt in een aparte, afgesloten ruimte (85%) en willen zonder afspraak bij een adviseur terechtkunnen. Vier op de vijf  klanten hebben liever een kantoor waar zowel het advies als de bemiddeling plaatsvindt.
Prijs
Hypotheekklanten zijn niet louter op het laagste tarief gericht. Geconfronteerd met de keuze tussen een prijsgericht kantoor (kosten € 2.000) en een servicegericht kantoor (kosten € 3.000) kiest 57% voor het prijsgerichte kantoor. Bijna een kwart geeft de voorkeur aan het servicegerichte kantoor en de rest heeft geen voorkeur. Hoogopgeleiden kiezen vaker voor de lagere prijs, terwijl twintigers relatief vaak service boven prijs stellen. De klanten die kiezen voor het prijsgerichte kantoor, zijn gemiddeld voor € 222 extra wel bereid om alsnog voor het andere kantoor te kiezen. Andersom is 35% van de klanten die voor service kiezen, bereid om daar zeker € 3.500 voor neer te tellen voordat alsnog voor het prijsgerichte kantoor wordt gekozen.
Kan de klant elders bij een goedkopere aanbieder terecht, dan kiest 41% voor een andere bemiddelaar.
Gratis parkeren
Andere verwachtingen op het gebied van service zijn dat 95% van de klanten verwacht gratis te kunnen parkeren en dat 85% ervan uitgaat dat de adviseur telefonisch goed bereikbaar is. De consument verwacht bovendien meestal een warm persoonlijk contact en een adviseur die volledig bekend is met de klant.

Reageer op dit artikel