nieuws

Zzp’er ligt krom voor arbeidsongeschiktheid

Archief

Een onaangename verrassing voor een groep ondernemers: de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering zal tot wel 10% stijgen. Dit kan zelfstandigen zomaar enkele tientjes extra in de maand kosten. Verzekeraars zeggen geen andere keuze te hebben, omdat het aantal schademeldingen toeneemt.

Zzp’er ligt krom voor arbeidsongeschiktheid

Dit blijkt uit een rondgang van de Telegraaf langs ASR/De Amersfoortse, Nationale-Nederlanden, Interpolis en Aegon. Samen hebben zij bijna de helft van de markt in handen. Interpolis (circa 12% marktaandeel) en De Amersfoortse (22 à 23%) hebben de premies al in januari verhoogd. Interpolis wil niet zeggen met hoeveel, bij De Amersfoortse gaat om 5 tot 10% meer premie, aldus een zegsman.
Aegon (zo’n 5% marktaandeel) en Nationale-Nederlanden (rond de 10%) zijn nu bezig met de premieverhogingen. Ondernemers gaan in de meeste gevallen zo’n 10% meer premie betalen, aldus de woordvoerders van beide verzekeraars.
Woordvoerders van de verzekeraars laten geen andere keuze te hebben want het aantal schademeldingen loopt op en het verzuim duurt ook langer. Ondernemers zien dat anders, zij kunnen elke kostenstijging in deze moeizame economische tijden missen als kiespijn.
Voorzitter Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen vind het merkwaardig dat verzekeraars dit doen. “Ik zou liever zien dat verzekeraars producten gaan bedenken die beter aansluiten bij de wensen van zzp’ers, dan ondernemers alleen maar te vragen om meer geld te betalen.”
(Telegraaf van zaterdag, pag. 21)
 
Overig verzekeringsnieuws dit weekend in de media:
 
‘Problemen op de huizenmarkt zijn psychisch’
(Volkskrant, pag. 7)
Ggz-instelling More vervalste facturen
(Volkskrant, pag. 12)
Duitsers biechten massaal buitenlands spaargeld op
(Volkskrant, pag. 2)
Zwaardere eisen voor ‘systeemverzekeraars’
(FD, pag.4)

Reageer op dit artikel