nieuws

Hogere pensioenpremie voor minder pensioen

Archief

In de afgelopen jaren zijn werknemers en hun werkgevers flink meer pensioenpremie gaan betalen. De premies stegen sinds 2008 met 16% vanwege dekkingsproblemen bij de pensioenfondsen. Tegelijkertijd zijn mensen minder pensioen gaan opbouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad naar de vijftig grootste pensioenfondsen.

Hogere pensioenpremie voor minder pensioen

Deze fondsen zijn goed voor 90% van het totale pensioenvermogen. In 2008 lag de pensioenpremie gemiddeld nog op 21% en komt nu op 25% van het loon waarover de premie wordt geheven. Bij het grootste pensioenfonds ABP bedraagt de premie nu 25,4%, het hoogste percentage in 40 jaar.
Een derde van de pensioenfondsbesturen heeft in de periode 2008-2013 het jaarlijkse opbouwpercentage verlaagd waardoor in vrijwel alle gevallen de lagere pensioenopbouw gepaard met premieverhoging. Dat betekent dus dat mensen meer zijn gaan betalen voor minder pensioen.
Over de verhouding tussen pensioenopbouw en de hoogte van de premie is de afgelopen weken stevig gediscussieerd in Den Haag. Het kabinet heeft het voornemen om het percentage dat mensen voor pensioenopbouw belastingvrij opzij kunnen zetten te beperken. Sommige partijen vinden dat de premies die met die operatie vrijvallen, teruggeven moeten worden aan de werknemers. Maar dat kan het kabinet niet garanderen. De oppositie heeft daarom vorige week tegen het wetsvoorstel gestemd.
(FD, pag. 1)
Lees ook:
Helft werknemers onder norm pensioenopbouw
(FD, pag. 2)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
‘Huis wordt aanschaf voor het leven’
(Volkskrant, pag. 22)
‘Fors deel prijs van huis zelf inleggen’
(Volkskrant, pag. 23)
Nieuwe DVD maakt keuze adviseur transparanter
(Telegraaf, pag. 15)

Reageer op dit artikel