nieuws

Bom onder gelijk speelveld tussen bank en intermediair

Archief

Een van de pijlers van het provisieverbod voor hypotheken en verzekeringen is door de accountants onderuitgehaald. Volgens het FD wordt een bom onder het level playing field gelegd omdat uit een notitie van de NBA, de beroepsorganisatie van accountants, blijkt dat niet volledig kan worden gecontroleerd of banken de juiste kostprijs voor hun advies hanteren. Daardoor is niet vast te stellen of er sprake is van een gelijk speelveld tussen banken en onafhankelijke intermediairs.

Bom onder gelijk speelveld tussen bank en intermediair

Zoals vrijdag al gemeld op AMweb zijn de normen voor het bepalen van de kostprijs volgens de accountants te ruim zodat ‘inzicht in en vergelijkbaarheid van tarieven van tussenpersonen en aanbieders waarschijnlijk niet worden gerealiseerd’.

Een goede vergelijkbaarheid is cruciaal voor de tussenpersonen, omdat er signalen zijn dat consumenten voor hypotheekadvies steeds meer voor banken kiezen. Banken hanteren lagere tarieven dan de intermediairs.

Bij de invoering van het provisieverbod op 1 januari hebben de financiële intermediairs bedongen dat de banken net als zij apart kosten in rekening moeten brengen voor bijvoorbeeld hypotheekadvies. Om de hoogte van de advieskosten te kunnen bepalen, moeten de banken een kostprijsmodel gebruiken.

Het kostprijsmodel dat banken moeten gebruiken om hun adviesprijs te bepalen, is vanaf het begin omstreden geweest. Intermediairs waarschuwden al eerder dat banken te veel ruimte wordt geboden.
(FD, pag. 15)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Nationale-Nederlanden maakt blunder goed. Kind kan naar Ponypark Slagharen.
(Telegraaf, pag. 5)

Werkgevers in de knel door ziektepremie flexwerkers
(FD, pag. 4)
Rood staan is duurder dan gedacht
(Volkskrant, pag. 19)

Reageer op dit artikel