nieuws

Kabinet verkiest sociale partners boven Kamer bij ingreep pensioenen

Archief

Geen enkele oppositiepartij in de Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de voorgenomen beperking van het fiscaal aftrekbaar pensioensparen. Het voorstel is wel aangenomen door steun van regeringspartijen VVD en PvdA, maar in de Eerste Kamer wordt het moeilijk omdat de partijen daar geen meerderheid hebben.

Kabinet verkiest sociale partners boven Kamer bij ingreep pensioenen

Dit is een opvallende gok van het kabinet, want het heeft met de pensioeningreep een stevige bezuiniging ingeboekt, in 2017 zo’n € 2,9 mrd. Als het niet lukt om alsnog steun te vinden bij de oppositie valt er dus een flink gat in de begroting.
Het kabinet wil dat mensen straks nog maar 1,75% van hun brutoloon belastingvrij opzij kunnen zetten voor hun pensioen (nu 2,25%). Voor inkomens boven €100.000 vervalt de aftrekbaarheid geheel. Een aantal oppositiepartijen staan niet negatief tegenover dit voorstel maar willen alleen de zekerheid dat het premiegeld dat vrijvalt door de lagere opbouw terugvloeit naar de werknemers. Het kabinet zegt deze garanties niet te kunnen geven omdat niet de regering maar de sociale partners over de hoogte van de premies gaat.
Een ander punt van de oppositieleden is dat ze af willen van de ingewikkelde bijspaarregeling die er door de sociale partners bij is gekomen. Via deze regeling kan iedereen netto bijsparen tot 1,85%.
Het kabinet houdt halsstarrig vast aan de afspraken met de sociale partners. ‘Als deze regeling van tafel gaat, hebben we geen sociaal akkoord meer en dat willen we niet’, aldus Klijnsma.
(FD, pag. 4)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
‘Geen eigen geld, dan ook geen hypotheek’
(AD, pag. 19)
Forse stijging van hypotheekrente bedreigt economisch herstel in VS
(FD, pag. 7)
Kifid heeft nog een lange weg te gaan
(FD, pag. 11)
DNB start onderzoek naar private banks
(FD, pag. 17)
Levensloop-tegoed neemt nog altijd toe
(Trouw, pag. 18)
VNG wil zorgverzekeraars inschakelen om gemeenten te helpen met inkoop jeugdzorg
(Telegraaf, pag. 3)
Pensioenpot vaak minder gevuld dan is toegestaan
(Telegraaf, pag. 23)

Reageer op dit artikel