nieuws

Doorverkoop hypotheekleningen verloopt stroef

Archief

Zoals het FD dinsdag meldde zijn pensioenfondsen bereid een deel van de Nederlandse hypothecaire leningen over te nemen van de banken. Een grootschalige verkoop van deze pakketten aan buitenlandse partijen is tot dusver uitgebleven maar is toch een voor de hand liggend alternatief voor balansverlichting.

Doorverkoop hypotheekleningen verloopt stroef

Wereldwijd veranderen leningenpakketten op grote schaal van eigenaar. Gespecialiseerde schuldopkopers kopen vaak de ‘non-performing loans’, de slechte leningen. Zijn bedingen stevige kortingen en zijn beter in het najagen van wanbetalers dan de traditionele bankinstellingen. Maar ook private-equitybedrijven en zakenbanken roeren zich op deze markt, al besteden ze de inning van rente- en aflossingsbedragen in veel gevallen uit aan dienstverleners die daar beter in zijn.
KPMG-partner Erik Rood stelt deze partijen in principe wel interesse hebben in de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dat er een flink gat zit tussen de prijzen die de banken vragen en de prijzen die potentiële kopers bereid zijn te betalen. Deze partijen kunnen zichzelf in tegenstelling tot banken niet met goedkoop spaargeld financieren en bedingen grote kortingen om toch te kunnen verdienen aan tweedehands leningen.
Bij Nederlandse hypothecaire leningen is het huidige percentage wanbetalingen laag, en dus ook de korting die banken bij een eventuele verkoop willen accepteren.
(FD, Pag. 17)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Nationale-Nederlanden raakt status aparte kwijt
(FD, Pag. 1)
Glansrijke carrière, maar geen baan meer
(FD, Pag. 2)
Rijen zijn voorlopig weer gesloten over Woonakkoord
(FD, Pag. 3)
Zorg het goedkoopst voor Nederlander
(Volkskrant, pag. 12)
Topman Nationale Nederlanden weg
(AD, pag. 19)

Reageer op dit artikel