nieuws

Wetsvoorstel Schippers moet contractering klinieken versnellen

Archief

Meer dan de helft van de 200 zelfstandige klinieken in ons land heeft nog steeds geen contract kunnen sluiten met een zorgverzekeraar. Een wetsvoorstel dat nu bij de Raad van State ligt, moet zorgverzekeraars bewegen de contractering van zorgaanbieders voor 1 januari 2013 af te ronden. Dat liet minister Edith Schippers van VWS gisteren weten.

Wetsvoorstel Schippers moet contractering klinieken versnellen

Als deze wettelijke ‘stok achter de deur’ de zorgverzekeraars niet in beweging krijgt, overweegt Hans Wiegel, tegenwoordig adviseur bij de Vereniging van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) de zorgverzekeraars voor de rechter te dagen. “Daar denken we nu ernstig over na”, aldus de voormalig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.
Omdat nog steeds niet alle zelfstandige behandelaren een contract met een verzekeraar hebben, dreigt een deel van hen financieel vast te lopen. De klinieken maken zich met name zorgen over de condities die  zorgverzekeraars met hen willen afspreken, zoals een doorleverplicht als in de laatste maanden van het jaar het afgesproken volume is behaald, maar meer patiënten moeten worden behandeld. Volgens Schippers moet 2012 worden beschouwd als een overgangsjaar en zouden de klinieken volgend jaar -net als de ziekenhuizen- voorschotten moeten krijgen van de zorgverzekeraars. “Zorgverzekeraars die er een potje van maken, zullen dat uiteindelijk in hun resultaten terugzien, want de macro-nacalculatie is afgeschaft”, waarschuwde de minister tijdens het jaarcongres van ZKN.

Reageer op dit artikel