nieuws

Verzekeraar niet verplicht om dure afkickkliniek te vergoeden

Archief

Verzekeraars zijn niet verplicht om behandelingen voor Nederlandse cliënten in een luxe afkickkliniek op Curaçao (volledig) te vergoeden. Dit blijkt uit antwoorden van minister Spies (Binnenlandse Zaken) op vragen van Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA). De verzekeraar mag verwijzen naar goedkopere alternatieven of de buitenproportionele kosten in mindering brengen op de vergoeding.

Verzekeraar niet verplicht om dure afkickkliniek te vergoeden

De bal werd in augustus aan het rollen gebracht door Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Hij kondigde aan behandelingen in het gesubsidieerde Jellinek Retreat Curaçao niet te willen vergoeden. Volgens Oomen lopen de kosten per behandeling op tot € 100.000 per jaar en zijn deze alleen toegankelijk voor mensen die een ticket naar het eiland kunnen betalen.
Minister Spies stelt in haar antwoord – mede namens de minister van Volksgezondheid – dat er sinds de opening van de kliniek in april 2010 ook 6 mensen van Curaçao zelf en “een klein aantal cliënten van de omliggende BES-eilanden” van de kliniek gebruik hebben gemaakt.  De minister rekent voor dat het tarief voor een opname van 4 weken € 16.900 bedraagt. Dat is exclusief de vliegreis en extra verblijfskosten (€ 750 per week) die de verzekeraar niet hoeft te vergoeden.
De kliniek werd opgezet in het kader van het Plan Samenwerking Nederlandse Antillen en kreeg € 600.000 subsidie mee. Dat de kliniek alleen maar uit is op winst is wat Spies betreft niet bezwaarlijk. “Gelet op de doelstelling van dit project is een bedrijf opgezet dat de mogelijkheid heeft winst te maken. Dit is niet strijdig met de vergoedingssystematiek van de Zorgverzekeringswet.”
Volgens de minister kan de verzekeraar voor zijn naturapolissen toetsen of de behandeling op een andere plek goedkoper kan worden gecontracteerd. “Voor een restitutiepolis geldt dat de kosten die hoger zijn dan in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk passend is (…), niet mogen worden vergoed en dus voor eigen rekening van de patiënt komen.”

Reageer op dit artikel