nieuws

Rabobank en PGGM samen in pensioen

Archief

De Rabobank en pensioenuitvoerder PGGM hebben bij De Nederlandsche Bank een vergunning aangevraagd voor een premiepensioeninstelling, een PPI. Die gaat zich richten op het midden- en kleinbedrijf.

Het streven is dat zakelijke klanten nog dit jaar bij alle kantoren van de Rabobank terecht kunnen voor het ‘Rabo BedrijvenPensioen’, een collectief pensioen voor werkgevers die het pensioen van hun medewerkers niet opbouwen via een bedrijfstak-, beroeps- of ondernemingspensioenfonds.
De twee partijen werkten al langer samen in pensioenen, begin vorig jaar werd aangekondigd dat PGGM pensioendeelnemers voor advies verwijst naar de Rabobank. Volgens Martin van Rijn, ceo bij PGGM is de PPI-aanvraag onderdeel van de strategische samenwerking tussen beide coöperaties. “PGGM kan haar pensioenexpertise en innovatiekracht combineren met de advieskracht en dichtbijheid van Rabobank. Samen willen wij een goed en betaalbaar pensioen bieden voor mensen die niet kunnen of willen deelnemen aan een pensioenfonds.” De twee partijen mikken op het midden- en kleinbedrijf. De taakverdeling binnen de PPI is als volgt: PGGM doet de pensioenadministratie en het beleggingsbeleid, Rabobank brengt haar distributiekanaal in en verzorgt het advies, het vermogensbeheer wordt gedaan door Robeco en de risicoverzekeringen lopen bij Interpolis. Vermogensbeheerder Robeco kreeg in 2011 overigens al toestemming voor een PPI samen met verzekeraar Generali, dat samenwerkingsverband richt zich vooral op de grotere institutionele spelers.

Negen stuks
Momenteel beheert PGGM – voor zes pensioenfondsen – circa € 120 miljard pensioenvermogen van 2,5 miljoen mensen. Als de vergunning wordt toegekend, zijn er negen PPI’s in Nederland. De nieuwe speler zal vooral concurreren met de premiepensioeninstellingen van De Goudse, Aegon en Brand New Day die met hun producten ook het mkb-segment bewerken.
PPI’s zijn sinds 1 januari 2011 toegelaten tot de pensioenmarkt. Tot die tijd konden beschikbarepremieregelingen alleen worden uitgevoerd door een verzekeraar of een pensioenfonds. De PPI, doorgaans een coalitie van uitvoerder, verzekeraar en vermogensbeheerder, belegt de premies in fondsen waarmee het beleggingsrisico wordt afgebouwd richting pensioendatum. De pensioenuitkering wordt aangekocht bij een verzekeraar.

Reageer op dit artikel