nieuws

Pensioenadviseurs krijgen tot 2014 de tijd

Archief

Bestaande pensioenadviseurs zullen vóór 1 januari 2014 moeten voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen voor pensioenadvies. Die overgangstermijn, eerder voorgesteld door het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD), is door het ministerie van Financiën bewust “lang” gemaakt. De inschatting is dat adviseurs die tijd nodig zullen hebben om “de kwaliteit van de pensioenadvisering in de tweede pijler naar een hoger niveau te tillen”.

Pensioenadviseurs krijgen tot 2014 de tijd

In de woensdag gepubliceerde consultatienota wordt het huidige niveau van advisering omtrent pensioenen als “veelal onvoldoende” betiteld. Daarbij wordt verwezen naar een “alarmerend” onderzoek van de AFM, waarin werd gesteld dat 31% van de pensioenadviezen zeer slecht is, 44% slecht en 25% matig tot redelijk. Om die reden wordt een aparte WFT-module Pensioenverzekeringen geïntroduceerd.
Bestaande pensioenadviseurs die hun vak in de toekomst willen blijven uitoefenen, zullen dat vóór 1 februari volgend jaar bij de AFM kenbaar moeten maken. Vervolgens moeten zij vóór 1 juli 2012 aan de toezichthouder laten zien op welke wijze zij denken aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen te gaan voldoen. De echte deadline is dan 1 januari 2014: dan moet de financiële dienstverlener aan de nieuwe eisen voldoen.
De omvang van de huidige groep pensioenadviseurs wordt op 16.500 geschat. Zo’n 3.300, oftewel 20%, zal het vak blijven uitoefenen, is de prognose.

Reageer op dit artikel